В 404 училища в страната не се учи заради грипната епидемия

Най-важни са първите 12-24 часа, през които болният може да направи профилактика с медикаменти

Заради висока заболеваемост сред учениците в 404 училища в страната днес не се учи, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

На 25 и 26 януари 121 училища в област Стара Загора ще бъдат в грипна ваканция. В област Бургас 138 училища са в грипна ваканция до 29 януари. В Софийска област няма да има учебни занятия в 98 училища. В област Видин няма да учат в 17 училища.

В област Хасково няма да има занятия в 14 училища - ОУ "Христо Ботев" в село Крепост, ОУ "Васил Левски" в село Ябълково, ОУ "Д. Матевски" в град Меричлери, ОУ "Христо Смирненски" в село Радиево и десет училища в Димитровград.

В област Габрово е обявена грипна ваканция за шест училища - СУ "М. Райкович" и ПГИ "Рачо Стоянов" в град Дряново, ОУ "Проф. П. Н. Райков", СУ "П. Р. Славейков" и НГПИ "Тревненска школа" в град Трявна, както и ОУ "Васил Левски" в село Плачковци.

В област Кюстендил до 26 януари няма да има занятия в седем училища - ОУ "Никола Вапцаров", СУ "Хр. Ботев" и ПГ в град Бобов дол, ОУ "Хр. Ботев" в село Невестино, НУ "Св.св. Кирил и Методий" в Раждавица, ОУ "Хр. Павлович" и СУ "Св. Климент Охридски" в град Дупница.

Няма да има занятия и в ОУ "П. К. Яворов" и в ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в град Стралджа, област Ямбол, както и в СУ "Св. св. Кирил и Методий" в град Криводол, област Враца.

"Най-важни са първите 12-24 часа, през които болният може да направи профилактика с медикаментите, които са на пазара. Ако заболяването напредне и се появят симптоми за усложнение, болният трябва да се обърне към специалист", заяви пред БНТ доц. полк. Георги Попов - началник на катедрата по Инфекциозни болести във ВМА.