Ева Майдел: Трябва да работим за привличането на млади учители - bulgaria.utre.bg

Ева Майдел: Трябва да работим за привличането на млади учители

25 януари 2018, 14:11 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    ГЕРБ

Най-голямото предизвикателство пред системата на българското образование в момента е недостигът на учители, каза Вълчев

"Средната възраст на учителите в България е 50 години, което ни изправя пред все по-остър недостиг всяка следваща година. Затова мерките за привличане на млади хора в учителската професия трябва да са приоритетни. Представеният днес в европарламента проект от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев е стъпка в тази посока и беше подкрепен от ключови евродепутати в сферата на образованието от Белгия, Ирландия, Румъния и Чехия", заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, която бе домакин на специална тематична среща в Европарламента в Брюксел между евродепутати и министър Вълчев и заместник-министър Деница Сачева, предава пресслужбата на ГЕРБ.

Министър Вълчев и фондация „Заедно в час“ представиха общия пилотен проект "Нов път за нови таланти в обучението", финансиран по Програма "Еразъм". Той е насочен към привличането и обучаването на младежи за учителската професия и е в партньорство с организации в Австрия, Румъния, Латвия и баския регион в Испания. Евгения Пеева, изпълнителен директор на "Заедно в час", и Нели Колева, координатор на пилотния проект, поясниха, че той има за цел да обучи над 560 учители в следващите пет години.

На срещата в Европейския парламент присъстваха евродепутати, които работят активно в сферата на образованието и младежките политики - българските представители Асим Адемов (ГЕРБ/ЕНП), Филиз Хюсменова (ДПС/АЛДЕ), Светослав Малинов (ДСБ/ЕНП), Георги Пирински (БСП/СиД) и техни колеги от Ирландия - Шон Кели (ЕНП), Белгия - Том Ванденкенделаре (ЕНП), Румъния – Емилиан Павел (СиД), Чехия– Томас Здечовски (ЕНП).

„Най-голямото предизвикателство пред системата на българското образование в момента е недостигът на учители и необходимостта да отговорим на нуждите на децата от най-уязвимите групи. Утрешните инвестиции в добро образование започват с днешната инвестиция в българските учители.“ заяви министър Вълчев по време на срещата.


„Проектът е първият по рода си в европейски мащаб, който категорично доказва, че всички печелят, когато професионалисти от различни сфери с висока мотивация се влеят в учителската професия. Печелят учениците, които получават достъп до мотивирани преподаватели. Печелят училищните колективи, които получават нов заряд и възможност да споделят опит. Печели цялата образователна система, която привлича най-подготвените.“ коментира Евгения Пеева от Заедно в час

Тематичната срещата е част от приоритетната работа на българския евродепутат Ева Майдел. Тя бе докладчик за групата на ЕНП по плана на Еврокомисията за нови умения 2030. Майдел също така е организатор и патрон на редица проекти в България, насърчаващи осъвременяването на образователната система и съ-инициатор на обединението „Образование България 2030”, Визията на обединението е до 2030 г. българското образование да осигурява равен достъп до възможности за развитие и обучение в крак с 21 век за младите хора в България.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета