Цв. Цветанов и Жозеф Дол обсъдиха политическата обстановка в България и ЕС

Жозеф Дол изрази пълна подкрепа за Българското председателство и за пълния четиригодишен мандат на кабинета "Борисов 3"

Председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов проведе работна среща с председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол. В Брюксел двамата разговаряха по въпроси, свързани с актуалната политическа обстановка в България и Европейския съюз, предаде пресслужбата на ГЕРБ.

Цветан Цветанов запозна Жозеф Дол с проведените дебати по вота на недоверие и предстоящото му гласуване в четвъртък в Народното събрание. За пореден път този вот доказа несъстоятелните тези на БСП, които на практика показват как може да се губи парламентарно време, подчерта Цветанов. Председателят на ЕНП изрази убеденост, че вотът ще бъде неуспешен.

Жозеф Дол изрази пълна подкрепа за Българското председателство и за пълния четиригодишен мандат на българското правителство с министър-председател Бойко Борисов. Председателят на ЕНП поздрави българския парламент и правителство за ратификацията на Договора за добросъседство между България и Македония, който е важен за стабилността в региона. Двамата коментираха също острите изказвания на депутати от БСП по време на дебатите за ратификация на договора.

По отношение на Истанбулската конвенция, чието ратифициране БСП категорично отхвърля, Жозеф Дол изрази недоумение от двойния стандарт, прилаган от БСП, която в България всява паника заради конвенцията, а нейните представители в Европейския парламент подкрепиха документа.

Цветан Цветанов запозна председателя на ЕНП с подготовката на две важни събития в България на ЕНП, които ГЕРБ ще домакинства. През март София ще бъде домакин на събитие на Групата на ЕНП в Комитета на регионите, на което се очакват 150 гости от ЕНП, както и 250 представители на местната власт от ГЕРБ. На срещата се очаква да присъства и Жозеф Дол.

По време на срещата стана ясно, че в момента в България е на посещение делегация на ЕНП, а утре Цветан Цветанов ще проведе работна среща с нейни представители, за да обсъдят подготовката на среща на върха на лидерите от ЕНП, която ще предшества заседанието на лидерите от Европейския съвет в България през месец май.