Радев: Изминаха дванайсет напрегнати и много динамични месеци

Политика

24-01-2018, 10:16

Снимка:

facebook

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Президентът и вицето със съвместна пресконференция

2018 г. е възможност да изведем българо-руските отношения от ледената епоха, в която ги заварих

Преди една година двамата с г-жа Илияна Йотова прекрачихме прага на тази сграда, подкрепени от доверието на над 2 млн. българи. След изминали 12 напрегнати и много динамични месеци, днес е време да отчетем нашата дейност. Така президентът Румен Радев започна пресконференцията за 1 огдина от встъпването му в длъжност.

„През годината приех част от поканите и осъществих 22 посещения зад граница. От февруари до май представлявах България на 4 заседание на Европейския съвет. Вярвам, че 2018 г., в която отбелязваме 140 години от Освобождението на България, е възможност да изведем българо-руските отношения от ледената епоха, в която ги заварих. За този период проведох срещи с почти всички държавни и правителствени ръководители на Балканите. Положих началото на нормализацията на отношенията с Русия, които са от стратегична важност не само за България“, заяви държавният глава пред събралите се журналисти.

Той отчете, че мандатът му започна с формиране на служебно правителство. По думите му кабинетът на „Герджиков“ е изпълнил безупречно основната си мисия. И изреди неговите заслуги – подписан бе Национален рамков договор в здравеопазването, правителството събра десетки милиони просрочени вземания, бе спряна процедурата по концесиониране на Летище „София“, отмени се наредбата за интеграция на чужденци. Редовното правителство обаче побърза да я поднови, подчерта президентът.

„След проведени консултации с всички парламентарно представени политически сили, връчих мандат на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Обнародвах 86 закона, като на 5 от тях наложих вето. Упражних това правомощие в интерес на български граждани. 4 от ветата бяха преодолени, при две вета са постигнати резултати – при закона за концесиите и при закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. отмяната на мораториума съхрани живота на множество тежко болни. Сезирах Конституционния съд относно СЕТА“, изтъкна още Радев.

Външната политика е една от сферите, в която президентът има отчетливи правомощия. "През изминалите месеци нотклонно се ръководих от принципите, издигнати в кампанията. Българската външна политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън, а не обратното. Тя трябва да печели приятели и партньори , а не врагове", каза президентът.