Поредна нова телефонна измама

Общество

24-01-2018, 09:46

Снимка:

flickr

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пазете се: Пропуснато повикване от непознат номер е новата телефонна измама

Измамниците най-често се обаждат от остров "Възнесение"

Нов вид телефонна измама напомпва сметката ни в пъти, предава Нова Телевизия. Схемата действа чрез пропуснати повиквания от чужбина. Пропуснати повиквания от цял свят - Хаити,Монако,Румъния и Гърция. Ако върнеш обаждането, плащаш скъпо.

Граждани се оплакват, че получавали по 30 обаждания за половин час. Новината за новата телефонна измама плъзва във Фейсбук. Измамените се оказват десетки. А набелязаните за жертви- стотици.

За да спрат атаката, мобилните оператори блокират обажданията до остров „Възнесение”. Островът се намира в Атлантическия океан. Предполага се, че там е седалището на измамниците. Номерата, на които клипват се избират на случаен принцип, чрез софтуер.

Има няколко сценария. След осъществяване на връзката се включва автоматизирана система с някакво гласово съобщение и човек докато се ориентира за какво става въпрос, на какъв език, отнася ли се до него, минават няколко минути и се генерира трафик.По- подвеждащата ситуация е Тогава когато се върне такова повикване, има системи, които включват записан сигнал свободно. Тоест, след набиране на номера, човек чува сигнал свободно, но всъщност в този момент тече таксуването. Потребителят смята, че все още никой не му е отговорил отсреща.

И така сметката ни може да набъбне с между седем и осем лева за минута.

За да не попаднем в същия капан, от комисията за регулиране на съобщенията съветват преди да върнем обаждането, да проверим номера в интернет и ако се налага да попитаме мобилния оператор.