Ц. Караянчева за вота: Един типичен дебат, който няма да доведе до никъде

С борбата срещу корупцията трябва да се ангажират не само институциите, а и обществото

Дебатът по вода на нефоерие беше много безинтересен, защото самите мотиви не бяха много сериозни. Те се базираха на статии, на социологически проучвания , нямаше конкретика. Това каза в ефира на БНТ председателят на Народното събрание Цвета Караянчева след вчерашните дебати, които продължиха близо 5 часа.

"Първите няколко изказвания бяха определено по темата, оттам нататък забелязах, че когато колегите тръгнаха да говорят хронологично от началото на прехода, тогава пък колегите от БСП се дразнеха и използваха процедурни хватки. Един типичен дебат, който няма да доведе до никъде. Ако имаш сигнал за корупция, не е да го развяваш по медиите, а да го занесеш в прокуратура. Там, където му е мястото да се разследва и там, където има съответните данни, те ще предприемат съответните мерки. Заради поведението на депутатите рейтингът е нисък, залита се в личностни дебати без да се говори за политика. Вчера нивово падна, защото започна да се говори личностно. Изказването на Томислав Дончев беше много издържано и добронамерено. Една партия като БСП, която няма дори в програмата си заложена борба с корупция, една партия, която не гласува закона за корупцията, да говори за корупция е малко несериозно, но всеки има право, разбира се", обясни председателят на парламента.

Караянчева коментира още, че с борбата трябва да се ангажират не само институциите, а и обществото. "Всички гражданин трябва да проявява нетърпимост.", каза тя.