Горанов ще ръководи ЕКОФИН до края на Председателството

Политика

23-01-2018, 16:27

Снимка:

Министерство на финансите

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

В. Горанов: Поздравявам БСП за находчивостта, атакуват най-успешните политики

Днес се провежда първото заседание за годината

Министърът на финансите Владислав Горанов застана начело на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), като ще го ръководи до края на българското председателство. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Днес се провежда първото заседание за годината. Владислав Горанов е първият български финансов министър, който застава начело на Съвета, тъй като България за първи път е председателстваща държава.

„Това е много важен ден за нас, защото това е първата среща на ЕКОФИН в рамките на българското председателство. На първо място аз ще представя приоритетите на нашето председателство пред моите колеги. Основната дискусия, разбира се, ще бъде за задълбочаването на Икономическия и монетарен съюз (EMU), но също така ще обсъдим някои теми, свързани с данъците. Очакваме и промяна в списъка с несътрудничещите юрисдикции“, коментира Горанов при влизането на заседанието.

От пресцентъра на Съвета съобщиха, че е взето решение от черния списъка с несътрудничещите юрисдикции да бъдат премахнати осем държави – Барбадос, Гренада, Южна Корея, Макао, Монголия, Панама, Тунис и Обединените арабски емирства. Те са преместени в друга категория, наречена „юрисдикции с близък мониторинг“.