ММС събира елита в борбата с употребата на допинг на международен семинар

Събитието ще се състои на 24 и 25 януари

 Министерството на младежта и спорта организира международен семинар „Предотвратяване на употребата на допинг в професионалния и в спорта за всички чрез обучение и разследване“ на 24 и 25 януари в София, като част от активностите си за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Над 120 представители на международни организации, свързани с антидопинга, представители на страните-членки на ЕС и на антидопинговите организации от Европа, както и представители на спортните федерации в България ще присъстват на семинара. Представени са 25 антидопингови организации и 14 държави-членки на ЕС. Борбата с употребата на допинг е един от основните приоритети в сферата на Спорта на Българското председателство на Съвета на ЕС.
Семинарът ще бъде открит от министъра на младежта и спорта и член на Управителния съвет на Световната антидопингова агенция (WADA) Красен Кралев и заместник-генералният директор по образование и култура в Европейската комисия Йенс Нийманд Кристенсен. Част от участниците в семинара са заместник-генералният директор на WADA Роб Кьолер, вице-президентът на МОК и член на Управителния съвет и Изпълнителния комитет на WADA проф. д-р Угур Ерденер, председателят на комисията CAHAMA в Съвета на Европа Рафал Пиечота, изпълнителният директор на iNADO (Организацията на националните антидопингови организации) Греъм Стийл, основателят на iNADO Джоузеф де Пенсие и Клемент де Майард от Дирекция „Антикорупция и финансови престъпления“ в Интерпол. Общо 25 лектори от различни държави и организации ще обсъждат възможностите за предотвратяване на употребата на допинг чрез обучение. Обучението има за цел да съдейства за разширяване на знанията за последствията - етични, законови, здравословни и социални от употребата на допинг. Презентация на темата ще изнесе зам.-генералният директор на WADA Роб Кьолер. Особено тревожни са данните за все по-ранната възраст, при която спортуващите в свободното време започват да употребяват допинг, затова тема на обсъжданията ще бъдат и специализирани антидопингови програми, които обхващат и спортуващите в свободното време, ученици и фитнес инструктори, граждани. Разследването играе важна роля в ограничаване разпространението и употребата на допинг и обединява усилията в налагане на нормативни и регулативни мерки, които да бъдат насочени към намаляване на производството, трафика и използването на забранени средства и методи. Ще бъде представен опитът на антидопинговите агенции и сътрудничеството им с Интерпол.
Семинарът „Предотвратяване на употребата на допинг в професионалния и в спорта за всички чрез обучение и разследване“ се съфинансира по програма Еразъм + на Европейския съюз.