Световният икономически форум в Давос започна

Свят

23-01-2018, 10:43

Снимка:

flickr

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Той ще се проведе под мотото „Да създадем общо бъдеще в един разединен свят“

Политици, бизнес лидери, банкери и знаменитости се събират тази седмица в Швейцарските Алпи под мотото „Да създадем общо бъдеще в един разединен свят“ за четиридневния форум в Давос (от 23 до 26 януари) на фона на обезпокоителната обстановка в света, съобщава БТА, цитирайки Ройтерс.

Докладът за глобалните рискове, публикуван от Световния икономически форум (СИФ) миналата седмица, показа, че мнозина отчитат засилване на риска от политическа и икономическа конфронтация между водещите сили тази година.

Доналд Тръмп, който ще бъде първият действащ американски президент, който ще посети Давос след Бил Клинтън през 2000 година, е източник на голяма част от това безпокойство след изпълнената му със сътресения първа година на власт.

Форумът започва днес с реч на индийския премиер Нарендра Моди и ще приключи в петък. Очаква се тогава Тръмп да говори пред голямата аудитория, пред която миналата година китайският президент Си Цзинпин предложи да запълни празнината в световното лидерство, създадена от отдръпването на САЩ.

Френският президент Еманюел Макрон ще говори пред форума в сряда (24 януари), като ще предложи собствената си „диагноза“ за глобализацията и ще представи идеите си за борба с нарастващото неравенство, глобалното затопляне и засилването на национализма.

Към Макрон ще се присъединят германският канцлер Ангела Меркел, която се връща на международната сцена след месеци на политическа безизходица у дома, и италианският премиер Паоло Джентилони.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също ще се обърне към участниците, завръщайки се в Давос след 20-годишно отсъствие.

Форумът тази година ще включва и няколко панела, посветени на сексуалното насилие като знак на уважение към движението #MeToo.