Позициите на партиите за вота на недоверие

Политика

23-01-2018, 09:30

Снимка:

parliament.bg

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Д. Атанасова: Мотивите за вота на недоверие са комични

Т. Биков: Не съм на мнение, че правителството не прави нищо по въпроса с корупцията

Днес е дебатът в парламента по първия вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3". Вотът е внесен от "БСП за България" и е за несправяне с корупцията. Вижте част от аргументите и контрааргументите на парламентарните партии, които те дадоха пред БНТ.

"Вотът на недоверие трябва да предизвика този сериозен обществен дебат, защото последните години правителството не се справя. Вотът е даже закъснял. Ние сме свидетели в пробиви на сериозни системи в управлението на държавата. Има пробив в НЗОК, в БАЦИС, това са все бомби със закъснител,все отлагани реформи, които нанасят големи поражение. Ние сме последната държава по доходи", каза Весела Лечева от БСП.

"Вотът като че ли е несвоевременен и недостатъчно мотивиран. Поставянето на въпроса за справянето с корупция преди да се види ефектът от мерките, които са взети настина прави невъзможен сериозният дебат", обясни Явор Нотев, Атака.

"Не съм на мнение, че правителството не прави нищо по въпроса с корупцията. 66 закона са приети само с отпадането на свидетелството за съдимост. Това е облекчаване на административния натиск и от там нататък премахването на възможност за корупция. Да се обезсмисли, да се оскъпи, да се направи ненужна, това е начинът да се противодейства на корупцията", заяви депутатът от ГЕРБ, Тома Биков.

"Вотът е закъснял, когато говорихме за вота през септември, тогава имаше вероятност да се случи. Мотивите са недостатъчно добре оформени. Ние сме категорично против този вот и това ще се види днес в дебатите и после при гласуването. Това е един пиар, който се прави на гърба на българските граждани. Трябва дефиниция за корупция. Този вот търси за цел да привлече внимание, но не е достатъчно добре подготвен и просто не му е сега времето", коментира Стефан Августинов от Воля.