В. Горанов: Поздравявам БСП за находчивостта, атакуват най-успешните политики

Системата работи по-добре, удовлетворени сме от нейната работа относно резултатите в бюджета

„Поздравявам БСП за находчивостта! Така се прави, атакуват се най-успешните политики“, с тези думи започна изявлението си пред депутатите от бюджетната и вътрешната комисии на парламента финансовият министър Владислав Горанов. Извънредното съвместно заседание в парламента обсъжда доклада на ДАНС и прокуратурата за състоянието на информационната система на митниците – БАЦИС. Нейното разсекретяване бе поискано от парламента по настояване на БСП.

„Няма манипулации на системата“, категоричен беше Горанов. Той добави : „В противен случай седящият до мен главен прокурор щеше да образува досъдебно производство“, визира той Сотир Цацаров. „Данни за подобни манипулации не са налични и всички анонси в тази посока мога да окачествя като чисто политически спекулации“, отсече Горанов по адрес на БСП. „Неверни са твърденията, че системата не е коригирана и не са предприети никакви действия от лятото на 2016г. до вота на недоверие, който ще се обсъжда утре“, заяви още той. Все пак, министърът не отрече, че рискове е имало, но те са били коригирани, и до момента корекциите и усъвършенстването на системата продължават.

„Системата работи по-добре, удовлетворени сме от нейната работа относно резултатите в бюджета“, каза още Горанов. „Успяхме да повишим значително събираемостта на приходите с 10% в края на 2017 г. спрямо 2013 г. , съответно от 22,3 млрд. лв. до 29,5 млрд. лв., което означава, че растат с 6,5 млрд.лв. на година“, сметна министърът.

Шефът на агенция „Митници“ Георги Костов заяви, че достъп до системата няма как да има от външни компютри, защото се използва парола и потребителско име. „Всяка парола, независимо от това каква комбинация от символи и цифри е, е ненадеждна“, каза Костов. „Затова се въвежда нов идентификатор, който е невъзможно да бъде клониран“, обясни той. Това била последната, дветата констатация от доклада на ДАНС, а другите осем са коригирани. Към юли 2018 г. ще приключи и отстраняването на последната забележка от доклада на ДАНС. Костов отчете още 18,5% ръст при акциза при цигарите и 14,6% от високоалкохолните напитки. Ръстът от приходите при горивата е 5%, а при газьола- рекордните 24,9%.