Борисов разговаря със зам.-председателя на ЕK Франс Тимерманс - bulgaria.utre.bg

Борисов разговаря със зам.-председателя на ЕK Франс Тимерманс

22 януари 2018, 14:06 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    пресцентър МС

Дебатът в Европа, който породи Истанбулската конвекция, беше обсъден по време на срещата

Министър-председателят Бойко Борисов разговаря със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, предаде правителствената пресслужба.

Основна тема на разговора бяха приоритетите, които България поставя по време на своето първо председателство на Съвета на ЕС. Тимерманс е уверен, че страната ни ще положи необходимите усилия по изпълнението на всички основни въпроси от европейския дневен ред.

По време на разговора широко бяха дискутирани темите за европейската перспектива на страните от Западните Балкани. Двамата се обединиха около мнението, че стабилността на региона е от ключово значение за цяла Европа и затова е важно те да получат ясен европейски път на приобщаване.

Премиерът Борисов подчерта и значението на свързаността на Западните Балкани чрез инфраструктурните проекти, които ще дадат тласък в икономическото и културното развитие на страните и тяхната връзка с Европа. Българският министър-председател отбеляза пред Тимерманс, че като председател България ще търси съгласие по всички теми, включително и за миграцията, отношенията ЕС-Турция, цифровизацията, Брекзит и ще работи за единството на Европейския съюз.

Дебатът в Европа, който породи Истанбулската конвекция, също беше обсъден по време на срещата. Премиерът Борисов подчерта, че ще положи необходимите усилия документът да бъде ратифициран от българския парламент, така както увери пред трибуната на Европейския парламент при представянето на приоритетите на председателството. „Няма да допуснем насилие над жени и деца“, заяви на срещата си с Тимерманс премиерът Бойко Борисов и благодари на Франс Тимерманс за отличното сътрудничество с Европейската комисия.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета