Григор Димитров: Пожелах късмет на Ник Кириос

Двамата се уважаваме много

Григор Димитров изигра перфектен мач и се класира на четвъртфинал на Откритото първенство на Австралия. Третият поставен Димитров победи  със 7:6(3), 7:6(4), 4:6, 7:6(5) 17-ия в схемата представител на домакините Ник Кириос,съобщи БФ Тенис. Срещата на "Род Лейвър" в Мелбърн продължи три часа и 25 минути.

В шестия гейм Гришо имаше три точки за пробив, но Кириос успя да ги спаси. Без други възможности за пробив се стигна до тайбрек. В него размяната на полетата дойде при 4:2 точки за българина. Гришо поведе с 6:3 и след двойна грешка на Кириос спечели първата част за 54 минути.

Димитров направи първия пробив в мача, за да поведе с 4:3 в следващата част. Веднага след това Гришо затвърди на нула. При 5:4 Димитров сервираше за сета, но Кириос направи рибрейк. Така си стигна се до втори тайбрек. Григор поведе с 4:2 при размяната на полетата. При 6:4 българинът имаше два сетбола и успя при първия още.

В началото на третия сет Григор стигна до брейк пойнт, но Кириос се спаси. При 2:2 Кириос успя да пробие и до края на сета успя да защити преднината си.

Димитров стигна първи до пробив в четвъртата част за 5:3. При този резултат Гришо сервира за спечелване на мача, но Кириос върна пробива.

Така се стигна до трети тайбрек. Смяната на полетата дойде при 3:3. Гришо спечели следващите три точки и стигна до три мачбола като успя да реализира втория.

Григор Димитров завърши с 64 печеливши удари, 16 от тях асове, докато австралиецът направи 76 уинъра, от които 36 директни точки от сервис.

На четвъртфинал българинът очаква Кайл Едмънд, отстранил Андреас Сепи в четири сета.

Димитров води с 2-0 победи срещу Едмънд. В Бризбън, на 5 януари тази година, Гришо се наложи над британеца с 6:3, 6:7(3), 6:4 на четвъртфинал. През 2017 г. Григор спечели във Вашингтон със 7:5, 4:6, 6:3.

Григор Димитров отговори на въпроса, който си зададоха мнозина след победата му над Ник Кирьос на 1/8-финалите на Аустрелиън Оупън. След края на мача Гришо прегърна съперника си, а двамата си казаха нещо.

"Винаги съм искал подобни разговори да остават между нас. Няма нужда от това. По-добре е да остават лични. Пожелах му късмет, да вярва в себе си и да продължава да играе. Останалото ще си остане между нас. Когато сме извън корта, двамата се уважаваме много. Говорим си в съблекалнята и така нататък. Мисля, че е важно, играем тази игра, за да се забавляваме, да се наслаждаваме. Знам, че е голяма битка на корта, но сме хора преди всичко. Да, съревноваваме се там, но на първо място трябва да сме човечни", коментира Григор.