Северна България за пореден път изостава в икономическото развитие, сочи проучване на ИПИ

Проучването на ИПИ показва, че общият брой на икономическите центрове в страната е 20

Огромна пропаст между Северна и Южна България в икономически аспект, това показва последното проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ).

"Това изследване води до много тежки размисли. То показва на цялото политическо съсловие, че не си е свършило работата и мотивира гражданите да си зададат въпроса докога ще търпят подобен сценарий", каза в студиото на "България сутрин" по BG Оn Аir финансистът Мика Зайкова. Тя подчерта, че от влизането на страната ни в Европейския съюз, инвестициите идват предимно от еврофондовете, които пък са били похарчени предимно за инфраструктура. А това се оказало нерационално и неефективно за България.

Пред Bulgaria ON AIR икономистът Илия Лингорски обаче беше категоричен, че на практика няма как цялата страна да бъде икономически продуктивна.

"Проучването на ИПИ всъщност е много полезно, защото то ни сочи в каква посока да поемем за в бъдеще и какво може да се направи, за да се включат повече хора в икономическия растеж и развитието", смята той. Илия Лингорски обясни, че винаги ще има икономически центрове, които ще бъдат по-продуктивни от други, а изследванто показва периферните зони и нуждите от инфраструктурно развитие в държавата. "България определено има нужда от следващ етап на подобно развитие, за да може да се подкрепи свързаността между икономическите центрове по начин, който да регенерира повече възможности както за инвеститорите, независимо от това дали те са чужди или от местен произход, така и за родния пазар на труда", подчерта икономистът.

Проучването на ИПИ показва, че общият брой на икономическите центрове в страната е 20, като тяхната големина, териториален обхват и секторен профил, са изключително разнообразни. Не е изненада обаче, че най-големият икономически център е този, формиран около Столичната община.

Освен този около столицата, другите относително големи по мащаб центрове в страната са оформени около ядрата на общините Пловдив, Бургас и Варна. Но дори и вторият по големина на продукцията център – Пловдив, е близо пет пъти по-малък по производство спрямо София.