К. Вигенин: Процесът на разширяване в посока на Западните Балкани е безалтернативен

Съзнаваме отговорността на парламентарното измерение на Българското председателство

„Въпреки множеството и комплексни предизвикателства считаме, че процесът на разширяване по посока на региона на Западните Балкани, е безалтернативен, гарантиращ проектирането на сигурност, стабилност и просперитет, както в региона на Югоизточна Европа, така и на Европейския континент като цяло“, заяви председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин по време на Срещата на председателите на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС (Председателски КОСАК).

„Съзнаваме отговорността на парламентарното измерение на Българското председателство, когато във времена на застъпващи се кризи и предизвикателства националните парламенти и техните представители, пряко избрани от европейските граждани, имат своята ключова роля за гарантиране на повече отчетност и легитимност в действията на Съюза. Всички в България знаем легендата за Хан Кубрат и синовете му“, каза Вигенин и я разказа пред делегатите, за да онагледи смисъла, заложен в девиза на Българското председателство – „Съединението прави силата“. Той е убеден, че съвместните усилия и резултати ще бъдат доказателство пред гражданите на ЕС, че ЕС е адаптивен, уверен и отговорен. „В този дух беше изработен и приносът на българския парламент към програмата на Българското председателство“, увери председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове.

„Като страна, ротационен председател и непосредствен съсед на страните от Западните Балкани, се водим от разбирането за сигурност и стабилност чрез сътрудничество и интеграция. Поставяме фокус върху задълбочаване и разширяване на регионалното сътрудничество и добросъседските отношения, както и върху подобряване на връзките на региона с единия пазар на ЕС“, допълни той по темата.

Председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове изтъкна, че Българското председателство и парламентарното му измерение ще работят за засилването на видимостта на Дунавския и Черноморския регион, включително чрез повишаване на тяхната свързаност на основата на потенциала на двата региона. „Водени сме от разбирането, че тази задача отговаря напълно на амбицията да използва пълноценно потенциала на съществуващите макрорегионални стратегии,когато това е целесъобразно“, каза още Кристиан Вигенин.