Каракачанов: Българите, постъпили на военна служба, да имат привилегии за работа и университет

Той смята, че доброволната служба от тази година може да започне експериментално в онези градове, в които има военни училища или големи гарнизони

Българите, постъпили на военна служба, да се ползват с привилегии при кандидатстване за работа или университет. Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов пред журналисти в кулоарите на парламента по повод доброволната военна служба, която правителството подготвя, съобщава "24 часа".

"Идеята за военно обучение е стара. Работим по законопроект, в който да направим много правилни разчети. Доброволната служба се отнася за тези български граждани, които имат желание да служат. Срокът е под въпрос - за 6 или 9 месеца. Моето предложение е тези български гражданин, които предпочетат да изгубят част от личното си време 6-9 месеца, за да служат на страната си и да получат военни способности, за да могат да я защитават, след това да се ползват с определние предимства при постъпване на работа, кандидатстване във висши учебни заведения и т.н.", обясни Каракачанов.

"Ако бъдем реалисти, лично аз смятам, че от тази година може да започне експериментално в онези градове, в които имаме военни училища или големи гарнизони. И, където можем да осигурим необходимите квалифицирани преподаватели, като- Варна, Бургас, Пловдив и др. Дали ще можем да го направим зависи от финансовия министър на България", допълни още вицепремиерът.