Учредиха национален инициативен комитет за честване на 170-тата годишнина от рождението на Ботев

Почетен патрон на честванията е председателят на Народното събрание Цвета Караянчева

Национален инициативен комитет за честване на 170-тата годишнина от рождението на Христо Ботев беше учреден в парламента. Почетен патрон на честванията е председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Нека да не забравяме завета на Ботев, че българският народ е способен сам да гради бъднините си, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на учредяването на Националния комитет. Приех да бъда патрон на тази инициатива, защото преди 170 години в поробена България се ражда един от най-светлите умове, авантюрист и пророк, безумец и спасител, знаменосец на правдата, удивително мъдър за възрастта си. Ботев изумява с ораторска дарба, поетически гений, нечовешка дързост и чутовна промисъл, допълни Цвета Караянчева.

По думите на председателя на Народното събрание и днес словата на Ботев звучат като написани в сегашно време и нямат равни по сила и ръст. Няма друга личност в духовния пантеон на нацията, която да изпълва с такова съдържание думите "свобода" и "робство", "любов" и "омраза", допълни Цвета Караянчева. Тя представи участниците в инициативния комитет, сред които са заместник-министър председателят по обществения ред и министър на отбраната Красимир Каракачанов, вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, образователният министър Красимир Вълчев, министърът на културата Боил Банов, министърът на туризма Николина Ангелкова, кметовете на Карлово Емил Кабаиванов, на Калофер Румен Стоянов, кметът на Враца Калин Каменов.

Инициативният комитет ще работи през цялата 2018 година и ще координира всички прояви по повод рождението на Христо Ботев. Сред планираните събития са конференция, изложби, събор на училища, носещи неговото име, организиране на младежи за участие в похода Козлодуй-Околчица. Инициативният комитет обсъди и идеята за емитиране на юбилейна монета, издаване на публицистиката на Ботев, организиране на цялостно издание, достъпно в Интернет. По повод годишнината от рождението на Христо Ботев ще бъде създадена интернет страница, на която ще бъде публикуван календара на събитията в рамките на честванията, с възможност да се допълват нови инициативи.