Григор Димитров: Използвах моите шансове

Знаех какво да очаквам от този мач

Григор Димитров се класира на 1/8-финал на Australian Open, след като победи Андрей Рубльов с 6:3, 4:6, 6:4, 6:4 в битка продължила 3 часа и 7 минути. Срещата се игра при изключително висока температура на въздуха от около 40 градуса, което оказа сериозно влияния на качеството на играта. Днешната победа на Григор е №19 за него в турнира, което значи, че той става българинът с най-много победи в надпреварата, изпреварвайки постижението на Мануела Малеева (18).

Следващият съперник на Димитров ще бъде определен от срещата Ник Кирьос – Джо-Вилфрид Цонга,съобщи БФ Тенис.

Григор Димитров започна кошмарно срещата и допусна пробив още в първия гейм. В последствие руснакът затвърди преднината си и поведе с 2:0. Григор спечели 6 от следващите 7 гейма, което му донесе успех в първата част с 6:3 за 39 минути.

Добрата серия на Димитров продължи и в началото на във втория сет. С ранен пробив Гришо поведе в резултата. При 4:2 Димитров изпусна инициативата и започна да греши все по-често, от което се възполва Рубльов, който спечели 4 последователни гейма и изравни резултата.

В третата част Григор беше пробит и изоставаше с 2:4, но спечели следващите четири гейма и затвори сета с 6:4.

Гришо стигна до решителен пробив в седмия гейм на четвъртата част. В предишния гейм Димитров се измъкна от ситуация 15:40. Брейкът беше затвърден с гейм на 0. След това световният №3 подаваше за победата при 5-4 победата и я постигна, след като успя да спаси брейкбол.

"Като цяло се чувствах добре психически и това ми помагаше в мача. Просто гледах напред. Опитвах се да мисля по-просто на нещата. Знаех какво мога да очаквам”, коментира Григор Димитров.

„Очаквах, че той ще е по-изтощен и това ми помагаше да стоя добре в мача. Очаквах своите шансове в геймовете, особено когато бях от страната, в която вятърът ми помагаше. Имаше няколко критични моменти, но тогава успявах да вкарам няколко първи сервиси и да обърна нещата в своя полза”, добави още Гришо.

„Да бъда честен не ме интересува какви са условията. За мен е все едно дали е топло или студено. Всеки път е различно и това е специфичното в моята работа. Каквото е за мен, такова е и за него. Той направи някои удари, които не очаквах, че ще се получат. Беше подредил добре тактиката си за този мач. Аз просто използвах моите шансове”, каза още Димитров.

„Най-важните мачове за мен са, когато нещата не вървят, но успявам да намеря начин да победя. Той е чудесен играч, много добър. Знаех какво да очаквам и какво да направя. Играта не ми върви особено, но съм доволен от победата. Просто опитвам някои неща. Физически се чувствам много добре, това е добър знак. Опитвам да остана спокоен. Мачът е дълъг и опитвах да използвам всяка възможност”, заяви най-добрият ни тенисист и продължи:

„Не съм променил нещо специално, просто опитвам да вървя напред. С екипа ми работим върху нещата, които работят. Смятам, че е важно в началото на годината да направиш добри мачове.”

По повод евентуалния си съперник, Григор коментира:

„Ще гледам с интерес, това е сигурно. Двама отлични тенисисти. Ник играе страхотно, а и е вкъщи. Мисля, че ще покажат атрактивен тенис. Предполагам публиката ще се наслаждава, а и аз също.”