Дора Рангелова : Имаме реални шансове за първо място в групата - bulgaria.utre.bg

Дора Рангелова : Имаме реални шансове за първо място в групата

18 януари 2018, 11:44 | bulgariautre.bg
  • Снимка:
    youtube

    Дора Рангелова : Имаме реални шансове за първо място в групата

Оценявам шансовете ни като много сериозни

Капитанът на националния отбор на България за "Фед къп" Дора Рангелова е на мнение, че нашите момичета имат реални шансове за първо място в предварителната група. Тимът на България попадна в група “А” заедно с отборите на Сърбия и Грузия на турнира за "Фед къп", който ще се проведе в зала от 7 до 10 февруари в естонската столица Талин. Само първият в групата ще продължи към полуфиналната фаза в състезанието. Там победителят от група „А“ ще играе срещу победителя от група „D“, където попаднаха отборите на Полша, Турция, Австрия и Латвия. Победителите от полуфиналите ще играят за класиране в по-горната група на "Фед къп", а последните два отбора изпадат от група I на зона Европа/Африка.

България ще бъде представена от Виктория Томова, Изабелла Шиникова и дебютантките Джулия Терзийска и Гергана Топалова. Ето какво е мнението за жребия, очакванията за представянето и подмладяването на отбора на капитанката на националките Дора Рангелова,съобщи БФ Тенис.

- Отново ще играем срещу Сърбия и Грузия. Как оценявате този жребий и какви са шансовете на нашите момичета?

- Мисля, че имаме съвсем реални шансове да станем първи в групата. Оценявам шансовете ни като много сериозни, въпреки че не играем с най-добрите си ракети, а с две момичета, които са от най-младите. От друга страна се паднахме в група с три отбора, а не с четири, което е малко по-трудно, защото въртележката може да стане сериозна. Ако играеш в група с четири тима, имаш малко повече шансове.

- През тази година е България ще се представи с доста по-различен състав за "Фед къп". Каква е причината за тази промяна?

-Основната причина е, че аз като капитан и БФТенис сме си поставили за цел да подмладим отбора. Мисля, че с представянето си през миналата година Гергана Топалова заслужи мястото си и сега е моментът да й дадем шанс вземе участие в толкова сериозно състезание. Целта за подмладяване на тима е да може да се даде шанс и на младите тенисистки. Да могат да се включат в такъв формат и да придобият нужния опит. Съжалявам много за Сесил, че не успя да се включи, защото има доста сериозна травма. Отборът е окомплектован добре и се надяваме на добри резултати.

- Плюс или минус е , че имаме две дебютантки в отбора. Опасявате ли се не да прегорят в битките, защото това ще бъдат първите им мачове за националния отбор на България?

- Няма да им лесно, защото не всеки може да играе за националния отбор на България поради факта, че тенисът е индивидуален спорт и малко трудно състезателките се приспособяват да играят за отбор. От друга страна имат шанса да покажат това, което могат. Дай Боже, това да е плюс за нашия отбор. Когато се започне с един по-млад отбор, не може да търсим резултати веднага, макар че българинът иска всичко да се случва веднага. В близките четири години искаме да наложим по-млади тенисистки, за да може да придобият нужния опит и дано след две-три години вече да имаме един сериозен състав.

- Ще имате ли възможност да направите тренировки с момичетата преди заминаването за първенството?

- Да, планирали сме да направим един тридневен лагер точно преди заминаването, защото повечето състезателки преди това са на турнири. В момента, в който приключат участието си, ще се съберем в София, за да можем да се видим и потренираме заедно. Имам уверението от Магдалена Малеева, че ще се включи в лагера с идеята да помогне на по-младите. Да им даде съвети на база големия опит, който има. Имаме нужда по-опитните, по-добрите бивши играчи да помогнат на по-младите и да им дадат повече увереност.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета