Т. Биков: БСП са търсили някакви мотиви, просто за да внесат вот

Това разкритие за „Суджукгейт“, тази велика афера, го направи министър-председателят, ние си го направихме

„Просто опозицията си върши работата, отговаряме на обществените очаквания – корупцията е един от най-големите проблеми в българското общество и няма как да очаквате да не поставяме тези проблеми. Имаме смелостта, поставяме тези въпроси и искаме съответните решения“, коментира в ефира на БиТВ зам.-председателят на парламентарната група на БСП Жельо Бойчев.

Според депутата от ГЕРБ Тома Биков моментът не е избран случайно. Той припомни, че имаше заявки вотът да бъде внесен още преди Коледа, а за него се заговори преди два-три месеца. "Прочетох мотивите вчера, не мисля, че и да беше внесен през октомври, нещо щеше да е различно", каза той.

Мотивите за вота на недоверие, според Биков, „са написани в публицистичен стил, като статия на вестник – вътре се позовават на социологически проучвания, експресни, не се цитират нито агенциите, нито самите проучвания, но според тях 80% от българите смятат корупцията за най-голям проблем, което вероятно е така. Същите проучвания сочат, че ако утре има избори, БСП ще е втора политическа сила и не трябва да има предсрочни избори“. Биков посочи и че според него социологическите проучвания не са политически аргумент. Той изтъкна още, че в мотивите няма примери.

„Търсили са някакви мотиви, за да внесат вот, просто за да има вот – коментира депутатът от ГЕРБ. – Посочили са „Суджукгейт“, който, ако си спомняте, тръгна от един сигнал, който стигна до премиера - премиерът го даде на прокуратурата. Това разкритие за „Суджукгейт“, тази велика афера, го направи министър-председателят, ние си го направихме. След което човекът подаде оставка от парламента, беше отстранен от всички постове в ГЕРБ и приключи този случай“.

"В здравеопазването правителството обслужва големите частни интереси за сметка на държавните и общинските болници", каза още Бойчев.

За изказването на премиера Бойко Борисов в Страсбург, че до три години ще се справим с корупцията Биков коментира, че тя едва ли ще е 0%, но се работи системно в тази посока.

"Не сме в Шенген заради корупция", заяви Бойчев.

"Не сме в Шенген, защото сме жертва на вътрешнополитическия живот на Холандия", обясни Биков.