Б. Петков: Очаквам съгласуването на минималната заплата да става по-лесно

По този начин наистина ще се постигне реална ангажираност на социалните партньори при определяне на минималната работна заплата

Конвенцията на международната организация на трудна за определянето на минималната работна заплата, която предстои да бъде разгледана от депутатите ще намери добро решение и за бизнеса, и за синдикатите. Това обясни министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на изслушването си от депутатите в ресорната парламентарна комисия.

До момента всяка година определянето на размера на минималната работна заплата преминава при неразбирателство между социалните партньори. Според конвенцията за изчисляване на размера ѝ ще се отчитат важни социално-икономически критерии като инфлацията, производителността на труда, заетостта, динамиката на брутния вътрешен продукт, нуждите на работниците и техните семейства. Петков смята, че така най-накрая ще се постигне консенсус между бизнес и синдикати.

„По този начин наистина ще се постигне прозрачност, ще се постигне реална ангажираност на социалните партньори при определяне на минималната работна заплата, тоест те не би трябвало вече да са на различни позиции дали заплата е малка или голяма. Съответно не на последно място ще се изпълни една от специфичните препоръки към България – да се договори със социалните партньори прозрачен механизъм за определяне на минималната работна заплата. Така че усилията продължават вярвам, че ще стигнем до съгласие“, каза социалният министър.

Съгласно ратификационния документ минималната заплата ще се договаря и преразглежда периодично след консултации с представителните организации на работодателите и работниците.През тази година ще има увеличение и в броя на хората, които ще получат хранителни помощи. Пакети с хранителни продукти от първо необходимост ще започнат да се раздават през пролетта. „Прогнозната стойност на обявената поръчка е над 16 млн. лв. Тя наистина е по-малка от тази, проведена през 2016 г., но там всъщност за да не се изгуби ресурс са били включени още от 2014 г. средства. Не само че няма да се намали обхватът ѝ, а ще се увеличи след промените в наредбата за целевите групи, които имат право на тези помощи. Разчетите ни са, че от сегашните 320 000 по отношение на ползващите, техният брой ще нарасне до около 400 000“, коментира министър Петков.

Социалният министър припомни, че е предвидено увеличение на заплатите с 15% в социалния сектор от месец май. Повече пари ще получават както служителите на министерството, така и тези в различните му структури. С колко обаче ще е конкретното увеличение за различните позиции ще стане ясно след края на януари, когато ще е приключил процеса по оценяване на работата на служителите.