18 януари - Международен ден на снежния човек

Сведенията за създаването на първия снежен човек остават твърде неясни и непълни

18 януари се отбелязва като Ден на снежния човек. Традиционно той се свързва с коледните и новогодишни празници. Идеята за рождения ден е на германския колекционер Корнелиус Граетц. Датата е избрана, защото единицата символизира метлата, а осмицата – тялото на снежния човек.

Сведенията за създаването на първия снежен човек остават твърде неясни и непълни. Все пак според легендата първият снежен човек е направен на 7 януари 1809 г. от Вернън Н.Пол и 9-годишната му дъщеря Йети в Ю Клер, Уисконсин. Пол обяснил на дъщеря си, че снежният човек е предназначен да държи надалеч елфите, които присвоявали коледните подаръци.

Всъщност доказателства за „съществуването” на снежния човек има още от Средновековието. Снежната скулптура се споменава още от Джорджо Вазари в биографията на Микеланджело.

През Викторианската епоха снежният човек става изключително популярен символ на ваканционния сезон. Има хиляди изображения, останали от тази епоха под формата на картини, поздравителни картички и реклами.

Днес снежният човек се е превърнал в символ на целия зимен сезон. Той присъства в коледната украса, има най-различни съдове и дори дрехи и бижута с неговото изображение. Снежният човек е символ на усмивка, приятелство и позитивизъм.

Според Корнелиус Граетц Снежният човек е "познат и обичан от целия свят заради добродушната и лъчезарна природа, която притежава’’. При него няма ,,политически или религиозни бариери. Обичан е от стари и млади. Познат е в държави, където никога не е имало сняг. Няма да намерите друг такъв символ, който да може да обедини всички хора по света."