Двете Кореи написаха история - излизат под общ флаг на Олимпийските игри

Двете страни и преди са се появявали под общ флаг, за последно през 2007 г.

Южна Корея обяви, че Северна Корея се е съгласила да сформират първия си съвместен олимпийски отбор и техните спортисти да излязат заедно под един флаг по време на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри през следващия месец, които ще се проведат в южнокорейския зимен център Пьончан, съобщават световните информационни агенции.

Министерството на обединението в Сеул уточни, че е постигнало споразумение по време на преговорите днес в пограничното село Панминчжон.

Подчертава се, че спортистите на двете страни ще шестват в олимпийския стадион под "общо знаме", изобразяващо Корейския полуостров по време на церемонията по откриването на игрите. Договорено е също двете страни да бъдат представлявани от един женски отбор по хокей на лед.

Двете страни и преди са се появявали под общ флаг, за последно през 2007 г. на Азиатките зимни игри в Китай, но никога не са създавали общ отбор на такива спортни мероприятия.

Тези мерки се нуждаят от одобрение от Международния олимпийски комитет. Южнокорейското министерство на обединението отбеляза, че двете страни ще се консултират с МОК този уикенд.

По-рано днес стана ясно, че Северна Корея ще изпратят 230-членна делегация на Зимните олимпийски игри, в която се включват не само спортистите.