Парламентът прие промени в закона за многогодишните жилищно-спестовни влогове

Според вносителите промените не предвиждат ново финансово натоварване за държавата, освен вече съществуващите ангажименти

Парламентът прие на първо четене с консенсус промени в Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове, внесени от депутати от Обединените патриоти. Гласуваха 176 народни представители, 174 от които бяха „за“, двама се въздържаха, предаде БТА.

Промените предвиждат ускоряване и облекчаване на процеса по изплащане на лихвоточките на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове. Предвижда се тези лихвоточки да могат да се наследяват както по закон, така и по завещание. Въвежда се и възможност да се използват като платежно средство за плащане на дължими данъци и такси към държавата и общините. Удължава се с 2 години срокът за заявяване на искане за изплащане на лихвоточките от техните собственици и премахване на крайния срок, в който държавата трябва да изплати всички заявени претенции.

В мотивите си вносителите посочват, че около 55 000 граждани все още очакват компенсации към март 2016 г.

Националният жилищен компенсационен фонд изплаща лихвоточки на правоимащи по смисъла на закона, които са придобили жилища към април 2011 г. Само за компенсация на останалите, които са придобили жилища до 2016 г. и очакват компенсация, са необходими 80 млн. лв. В последните години държавата отделя по около 11 млн. лв. годишно за компенсация на тези граждани. Левовата компенсация на една лихвоточка е 8 стотинки от 2008 г. и не е променяна оттогава, независимо, че по закон стойността трябва да се определя от инфлацията и движението на цените на жилищните имоти. По сега действащия закон след 30 ноември 2016 г. държавата не приема претенции за компенсация, а 31 декември 2019 г. е крайният срок държавата окончателно да се разплати с гражданите, които имат право на това. Политиката на държавата не е в интерес на гражданите и е въпрос на време да загубят средствата, които техните родители са спестявали с години, коментира Христиан Митев от Обединените патриоти.

Според вносителите промените не предвиждат ново финансово натоварване за държавата, освен вече съществуващите ангажименти. От БСП заявиха, че имат подобен законопроект и настояха техните предложения да бъдат разгледани между първо и второ четене.