Япония предупреждава за "очарователната офанзива" на Северна Корея

Свят

17-01-2018, 10:52

Снимка:

wikimedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

САЩ И Канада обмислят нови санкции срещу КНДР

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън също се изказа в този дух

Япония предупреди по време на международната среща за Северна Корея във Ванкувър, че светът не трябва да бъде заслепен от започналата наскоро "очарователна офанзива" на Пхенян. Коментарите на японския външен министър Таро Коно в Канада идват, докато Северна и Южна Корея обсъждат плановете на Пхенян да участва в Зимните олимпийски игри.

Министрите на външните работи от 20 страни се разбраха във Ванкувър да засилят натиска върху Пхенян, но същевременно изразиха подкрепа за продължаващите преговори между двете страни.

Междукорейският диалог беше приветстван като причина за понижаване на напрежението на Корейския полуостров, но Таро Коно прикани страните да не губят бдителността си.

"Аз съм наясно, че някои хора твърдят, че тъй като Северна Корея е ангажирана в междукорейския диалог, трябва да ги възнаградим с отмяна на санкциите или като предоставим някаква помощ", коментира първият дипломат на Япония.

"Честно казано, тази гледна точка е твърде наивна. Смятам, че Северна Корея иска да купи известно време, за да продължи програмата си за ядрени ракети", предупреди Коно.

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън също се изказа в този дух, призовавайки за засилване на натиска върху Пхенян до точката, в която тя "трябва да седне на масата за надеждни преговори".

Във финалното си съвместно изявление 20-те държавни заявяват, че ще обмислят налагането на по-строги санкции на Пхенян, които отиват отвъд онези, наложени с резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

Китай и Русия, най-важните съюзници на Пхенян, не бяха поканени на срещата във Ванкувър. И двете страни бяха обвинени, че не оказват достатъчно натиск върху Пхенян, за да го възпрат да развива ядрените си амбиции.

Пекин отхвърли срещата като "нелегитимна".