Борисов и Антонио Таяни: Ще работим заедно за успеха на ЕС

Ние отчитаме значимата роля на Европейския парламент за успешното протичане на Председателството, посочи Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов разговаря днес с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни непосредствено преди да представи в пленарната зала в Страсбург приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, предаде правителствената пресслужба.

Двамата изразиха мнение, че успехът на Европейския съюз зависи от съвместната работа на институциите в полза на гражданите и че сътрудничеството между Българското председателство и Парламента ще бъде мотивирано от тази цел. Подчертано беше, че приоритетите на Българското председателство в голяма степен отговарят на работната програма на евродепутатите.

„Ние отчитаме значимата роля на Европейския парламент за успешното протичане на Председателството, защото той представлява интересите на всички европейски граждани и е гарант за легитимността на провежданите политики“, посочи министър-председателят Борисов. Преди това, почетната книга на европарламента той написа посланието на Българското председателство „Съединението прави силата“.

Антонио Таяни приветства включването на темата за младежта и за развитието на Западните Балкани като акценти в програмата на Председателството. Той изтъкна, че при посещенията си в България ясно е видял волята на страната ни да постигне напредък по тях, както и съществуването на експертни знания, добри дипломатически и междуличностни контакти, които ще стимулират процесите на интеграция в региона.