Делото за атентата в Сарафово започва по същество

Крими

17-01-2018, 09:09

Снимка:

МВР

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Спецсъдът даде ход на процеса за атентата в Сарафово

Всички са редовно призовани, конституирани са като страна, затова няма пречка делото да не се гледа

В Специализирания наказателен съд се очаква да започне да се гледа по същество делото за атентата на летище „Сарафово”. На разпоредителното заседание през декември съдът му даде ход и насрочи открито заседание за 17 януари. Призовани като свидетели на заседанието са само български граждани. Подсъдими са Мелиад Фарах – ливанец с австралийски паспорт и Хасан Ел Хадж Хасан – с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм. Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в Шенгенската информационна система по канала на Интерпол с червена бюлетина.

„Делото тръгна, няма проблеми. Всички са редовно призовани, конституирани са като страна, затова няма пречка делото да не се гледа. Оттук нататък зависи от свидетелите, от доказателствата по делото как ще бъдат представяни, как ще бъдат изслушвани вещите лица и разпитани свидетелите, голяма част от тях са израелски граждани. Има и български граждани, които не са от София и не живеят в София”, отбеляза след разпоредителното заседание адвокат Красимира Михайловска. В продължение на повече от година делото „Сарафово” не успяваше да тръгне, тъй като имаше нередовно призовани пострадали.

Първото заседание по него беше насрочено още през септември 2016 г., а още на 15 юли 2016 г. обвинителният акт за терористичния атентат бе внесен в Специализирания съд. Материалите по делото бяха 80 тома, свидетелите са не по-малко от 170, има 100 експертизи. На 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, които току що бяха кацнали на летище „Сарафово“ в Бургас, за да прекарат отпуската си в българските черноморски курорти, стана мишена на терористична атака. Загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и извършителят на атентата. При инцидента бяха ранени 38 души.