Как да използваме стреса в наша полза

Общество

16-01-2018, 11:39

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Начинът по който гледаме на стреса може да промени ползите му

В днешно време сме по-стресирани от всякога - работим извънредни часове, постоянно имаме достъп до случващото се около нас, благодарение на телефоните ни и има все повече малки неща, за които да се тревожим. Според изследователи в Германия обаче, начинът по който гледаме на стреса може да промени това как той ни влияе, предава Дейли мейл.

Стресът е нещо, което е заложено в генетиката ни - той повишава вниманието ни и ни позволява да реагираме по-бързо. В миналото стресът е помагал на предците ни, когато са ловували.

Проблемът в днешно време е, че сме стресирани прекалено често. Докато предците ни са били стресирани, само когато животът им е бил застрашен, ние сме стресирани в ежедневни ситуации и поради тази причина мозъците ни не могат да се "рестартират".

Как да го използваме в наша полза? Когато мислим за нещо като стресиращо, вместо да се плашим от него, можем да го приемаме като възможност да се учим и подобряваме. По този начин можем да увеличим и нивата си на мотивация и да сме по-концентрирани в задачите ни.

Ако искате да спрете да виждате на всичко стресиращо като негатив, направете следното: когато видите нещо, което ви се струва трудно и сложно, вижте какво можете да научите от него; давайте си почивка и имайте съчувствие към себе си - обикновено сме най-критични към самите нас; напомняйте си ежедневно какви задачи ви предстоят и какво сте постигнали до този момент в живота си - така ще се мотивирате; поставяйте си граници - не сте машина.

не се чувствайте, сякаш трябва да премахнете стреса от живота си - научете се как да живеете с него, това е ключът към щастието.