Как ще се променят цените, ако въведем еврото?

След въвеждането на еврото, няма да се вдигнат цените, според експерт

След като България пое председателството на ЕС, отново се заговори за възможността страната ни да се присъедини към Еврозоната. Ще се вдигнат ли обаче цените в България, ако страната ни приеме еврото за своя валута?

„След въвеждането на еврото, няма да се вдигнат цените. Обикновено инфлацията при въвеждането на еврото е между 0,3% и 1,4% в различните държави и никой не може да каже дали това е следствие от въвеждането на европейската валута или е свързано, например, поскъпването на горивата”, коментира за Нова Телевизия Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите.

"Немската статистика показва около 1% инфлация", уточни той.

„В прибалтийските държави, които последно влязоха в еврозоната, инфлацията беше между 0,5% и 0,6%”, подчерта той.

„Аз не съм съгласен, че няма да се вдигнат цените. Това, което струва 99 стотинки, вече ще струва 99 цента. В Германия имаше една огромна инфлация. Това, което струваше 99 фенинга, стана 99 цента т.е. цените се удвоиха”, коментира доц. Банчо Банов, преподавател в Софийския университет „Свети Климент Охридски”. „Инфлационният шок ще се поема 5-6 години след приемането на еврото, докато заплатите на българите се напаснат към новите цени”, смята той.