Македонският парламент официално ратифицира Договора за добросъседство

Политика

15-01-2018, 14:10

Снимка:

twitter

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Македонският парламент обсъжда ратификацията на Договора за добросъседство

„За“ гласуваха 61 депутати, а един се въздържа

Македонският парламент прие проектозакона за ратификация за Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, предаде македонската агенция МИА, цитира БНТ. За“ гласуваха 61 депутати, а един се въздържа.

Министерството на външните работи на Република България приветства решението на парламента на Република Македони, съобщиха от пресцентъра на Външно министерство.

"Договорът защитава интересите и на Македония, и на България", заяви външният министър на Македония Никола Димитров. "Има хубава символика, защото на днешния ден първа България призна независимостта на Македония като държава", каза още той.

„С този акт се потвърждава волята за изграждане на добросъседски отношения, които са важен елемент от европейската перспектива на всички държави от Западните Балкани“, се посочва в изявлението на българското Външно министерство.

„Република България ще продължи да бъде активна в подкрепата си за европейската интеграция на Република Македония.

Това е стратегически избор на нашата държава, залегнал и в приоритетите на българското Председателство на Съвета на ЕС. Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония е основан на споделени европейски ценности, които правят региона по-единен и по-силен“, завършват в изявлението на българското МВнР, разпространено от пресцентъра на Министерството.

„Поздравявам парламента на Република Македония за решението днес“, написа във фейсбук министърът на външните работи Екатерина Захариева.

"Така се потвърждава волята за изграждане на добросъседски отношения, които са важен елемент от европейската перспектива на всички държави от Западните Балкани. Ние ще продължим да бъдем активни в подкрепата си за европейската интеграция на Република Македония", написа още Захариева.