6 съвета, с които да намалим количеството захар, която децата ядат

Общество

14-01-2018, 14:27

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Защо трябва да ядем йогурт от броколи

Все повече деца са с наднормено тегло

Децата ядат прекалено много захар и родителите не контролират това. Според експерти едно дете изяжда около 10кг захар годишно, като поне половината от това количество идва от сладкиши и газирани напитки. Голямата консумация на захар е увеличила и количеството деца, които са с наднормено тегло. Експерт посочва 6 съвета пред Дейли мейл, с които да ограничим количеството захар, която децата ни ядат.

1 - Бъдете изобретателни: зеленото в храната бързо ще писне на детето, така че трябва да бъдем изобретателни. Смесвайте разнообразни цветове зеленчуци и плодове и разнообразявайте нещата, които децата ви ядат. По този начин храната ще им е вкусна и интересна.

2 - Имайте разнообразие в къщата: Не е нужно да имате кралски количества храна, но разнообразието е важно. Имайте кисело мляко, фъстъци, зеленчуци и плодове.

3 - Избягвайте напитки със захар: Най-добрата напитка е водата. Всички знаят колко много захар има в газираното, но в предварително направените фрешове, както и в сокчетата също се крие огромно количество захар. За да разнообразявате от вода, взимайте пресни напитки изцедени от истински плодове.

4 - Не забранявайте, а контролирайте: Когато забраните нещо, детето ще го иска само и единствено повече. Добре е да им позволявате нещо сладко понякога. Най-добре е да нямате сладко в дома си и да предлагате на децата сладкиши без те да са искали. Важно е да обясните защо тези храни са вредни.

5 - Освен за сладкото, мислете и за какво ядат: Контролирайте и закуската, обяда и вечерята на децата си - осигурявайте им добре балансирана диета.

6 - Яжте здравословно като семейство: Най-важното е цялото семейство да яде правилно - децата взимат пример от родителите си.