Шиндзо Абе: Необходим е максимален натиск спрямо Северна Корея

България ще запознае японските специалисти с приоритетите на своето председателство в Съвета на ЕС

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе заяви пред български медии, че е необходимо максимално да се засили натискът спрямо Северна Корея. „Северна Корея трябва да демонстрира поведение в унисон с поетите задължения по унищожаването на своя ядрен и ракетен арсенал така, че да гарантира неговото пълно и окончателно ликвидиране с възможен външен контрол над процеса“, отбеляза Абе, цитиран от ТАСС и Агенция „Фокус“.

„За да се принуди Северна Корея да измени своята политика е необходимо международната общност да постигне пълно съгласие и да наложи максимален натиск спрямо Северна Корея. Пхенян трябва сам да предложи воденето на диалог“, допълни той.

Говорейки за провокационната реторика, използвана от режима в Пхенян, Абе отбеляза, че „това е типичен за страната способ за водене на преговори и опасяването за сценарий – ракетна атака означава да бъде причастни към тона на Пхенян“.

„Няма да се поддадем на заплахите на Северна Корея, но ни е необходимо внимателно да анализираме ситуацията, за да реагираме спокойно и хладнокръвно. В тясно сътрудничество с Европа и България, със силен натиск от цялата международна общност ще направя всичко възможно за разрешаването на проблема с ядрените и ракетните опити на Пхенян“, подчерта японският министър-председател.

Днес Абе ще разговаря с българския си колега Бойко Борисов. Сред темите на преговорите са разширяването на търговско-икономическото партньорство между България и Япония с акцент върху увеличаването на българския износ, привличането на японски инвестиции и технологии.

България ще запознае японските специалисти с приоритетите на своето председателство в Съвета на ЕС и ще съобщи готовността си активно да работи над разширяването на стратегическото партньорство ЕС-Япония.

Шиндзо Абе е съпроводен от бизнес-делегация, съставена от представители на повече от 30 японски компании.

България е четвъртата страна, която Абе ще посети по време на европейската си обиколка. Той също така бе в Естония, Латвия и Литва, а след България ще посети Сърбия и Румъния.

Всички страни, които японският министър-председател посещава са важни от гледна точка на Токио и неговия стратегически подход към ситуацията на Корейския полуостров. С изключение на Естония всички страни имат дипломатически отношения със Северна Корея, а в София и Букурещ има нейни посолства.