Б. Банов: Много проекти от културната програма за европредседателството бяха отказани

Към момента страната ни няма официален ангажимент да реставрира джамии у нас

„Джамиите са световни паметници на културата, както желязната църква в Истанбул”, категоричен бе в ефира на БиТВ министърът на културата Боил Банов.

Миналата неделя с тържествена церемония в Истанбул беше открита реставрираната желязна църква. Тя е ремонтирана с турски средства на стойност повече от 15 млн. турски лири.

По време на откриването турският президент Реджеп Ердоган заяви, че у нас „се намират също и много джамии, бани и мостове от османския период”, които се нуждаят от реставрация.

По думите на министъра на културата към момента страната ни няма официален ангажимент да реставрира джамии у нас, но това е „най-естественото”. „Иначе ще се окажем в ситуация, че Турция е много по-толерантна към различието отколкото България – нито това е така, нито бива така да се възприема”, категоричен е Банов.

Много проекти от културната програма за българското европредседателство бяха отказани. По думите на Боил Банов проектите, които ще бъдат показани на европейските гости са подбрани изключително внимателно и при абсолютна прозрачност. „С шест месеца ни се съкрати времето, в което поехме председателството. Тези шест месеца, които имахме – те се изпариха”, категоричен е Банов.

Българският клип, с който представяме страната си в Европа по време на европредседателството, беше критикуван в социалните мрежи, защото се появи информация, че цената му е 200 хил. лева.

Тогава Венци Мицов направи коментар онлайн, че тези пари могат да се дадат на провинциален театър, да се финансира строеж на ново читалище и други.

„Нямам какво да кажа – не ми е интересно. Такива популистки изказвания никога не са ми били интересни”, коментира Банов.

След този коментар, Венци Мицов отново се обърна към министъра на културата, отново във „Фейсбук” и се аргументира, че предишната му публикация цели да предизвика дебат за състоянието на българската култура и умишлено е провокативен.