Гурбенаторът на Хавай без да иска създаде тревога за бомба

Свят

14-01-2018, 10:42

Снимка:

maxpixel

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Системата на щата Хавай за извънредни предупреждения е в непрекъсната готовност заради близостта със Северна Корея

Фалшиво предупреждение за опасност от балистични ракети създаде паника в американския щат Хавай. В събота сутринта, жителите на щата са получили съобщение на своите мобилни телефони, в което се посочва,че трябва да потърсят убежище заради нападение с ракети. В текстът е пишело, че това не е учение. Малко по-късно губернаторът на щата се извини и заяви, че е станала грешка и че съобщенията са били разпратени от служител, който е натиснал „погрешен бутон“.

„Този ден е от тези, които никога не се забравят. Ден, в който си представихме, че един от най-лошите ни кошмари се сбъдват. Ден, в който много от вас са си помислили какво ще направят, ако наистина има опасност от нападение с балистични ракети. Знам, че това, което се е случило, е абсолютно неприемливо. Съжалявам за причинената болка и объркване. Аз също съм много ядосан и разочарован от служителя. Гарантирам ви, че подобно нещо няма да се повтори“, заяви губернаторът на Хавай Дейвид Айдж.

Американските власти са започнали разследване. Системата на щата Хавай за извънредни предупреждения е в непрекъсната готовност заради близостта със Северна Корея. Инцидентът се случва на фона на обтегнатите между САЩ и Пхенян. Затова и съобщението е създало голяма паника сред населението. Телевизиите и радиата също са спрели програмите си с извънредното съобщение, а хората в социалните мрежи са започнали да разпращат съобщения до близки и познати. Президентът е бил информиран за случилото се. В Хавай живеят около 1,4 милиона души.