Цветанов: Нинова дълго време ще бъде в опозиция, за да натрупа опит като опозиционер

Той се обърна към депутатите от БСП и ги призова да са обективни и последователни

Корнелия Нинова дълго време ще бъде в опозиция, за да натрупа опит като опозиционер, а не като управленец. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите по президентското вето за Антикорупционния закон.

„Президетнът и БСП играят в един отбор, но от ГЕРБ сме в отбора на България – ще работим за борбата срещу корупцията. Днес като отхвърлим ветото на президента, страната ни ни ще изпълни един ангажминет към Европейската комисия“, каза Цветанов и посочи, че ГЕРБ ще отхвърли ветото на държавния глава. Той попита защо през последните няколко месеца, БСП коренно е променила философията си и защитата за начина, по който трябва да изглежда Антикорупционния орган.

„Спомням си дебатите, които бяха в 43-ия парламент. Тогава БСП бяха най-големите защитници, защото не можеха да си помислят, че президентската институция може да назначава този председател. След изборите през 2016 г. БСП рязко промени позицията си. Това не е системен подход. Това не е задълбочена работа по законопроекти, които са минали в 43-ия парламент на първо четене“, каза зам.-председателят на ГЕРБ. Според него дебатът е бил изострен за използването на СРС. „Колеги, ние говорим за звеното в ДАНС, което към настоящия момент има тази компетентност. 2013 г., когато вие формирахте мнозинство, точно вие от БСП преместихте целия ГДБОП и дадохте разследващи функции на Националната агенция за национална сигурност“, коментира Цветанов.

 Той се обърна към депутатите от БСП и ги призова да са обективни и последователни. „Кое ви промени мисленето в обратната посока. Нека да кажем, че НС е най-големият гарант за назначаването на всеки един орган“, посочи Цветанов.

Той припомни оценката върху постъпката КЕВР да бъде назначавана от българския парламент. „КЕВР беше назначаван точно от изпълнителната власт и когато взехме принципно решение тук в парламента, получихме добрите оценки“, допълни той.