Почитаме Света мъченица Татяна Римска

Имен ден днес имат Татяна, Таня, Танка и Таньо

Света мъченица Татяна Римска е една от малкото светии, които са почитани и в Католическата, и в Православната църква.
Тя произхождала от богат и знатен римски род. Баща й бил дългогодишен префект на Рим и цялото семейство приело, дълго преди да се роди тя, християнството. Татяна била добра, богобоязлива и смирена девойка, която се обрекла на целомъдрие и праведен живот. Тя била обявена за дякониса. Това бил човек, който служел на ближните по свое вътрешно задължение. Затова можем да кажем, че Татяна е обединявала Словото Божие с конкретните действия на всеки християнин, който го следва.
Св.мъченица Татяна е много почитана в Русия, а самото име се счита точно за руско. С указ на императрица Елисавета Петровна през 1755 г. датата 12 януари, Татянин ден, е обявен за Ден на Московския университет, а малко по-късно в Русия се счита за Ден на всички студенти. Всяка година руският патриарх отслужва в нейна почест литургия в храма на най-реномираното учебно заведение в Русия, който носи и нейното име.
Трудно е да се обясни защо именно тя е патрон на студентите. Може би заради праведния си живот на млад човек, към който именно буйната младеж трябва да се стреми, но е факт, че традицията е много силна и до днес.
Имен ден днес имат Татяна, Таня, Танка и Таньо. Честито на всички именици!