Започваме европредседателството... с 9 протеста

Общество

11-01-2018, 07:45

Снимка:

eu2018bg

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Полицаите на протест днес

К. Каракачанов: Част от протестиращите за Пирин лъжат

Полицаите излизат на улицата, за да поискат по-високи заплати

Днес, освен, че официално даваме старт на българското председателство на ЕС, ще се проведат и 9 протеста.

Шествия "за" и "против" промените в национален парк "Пирин" ще блокират центъра на София тази вечер. Едните са недоволни от решението на правителството да разреши изграждане нови спортни съоръжения в планината. Другите пък искат да се развива туризмът в Пирин. Настояват и за изграждане на втори канбинков лифт, който да намали опашките от чакащи туристи. Концесионерът на ски оната вече предложи идея откъде да минава съоръжението. От "Юлен" обещават, че няма да бъдат изсичани вековни дървета.
В София ще има и мирна демонстрация в подкрепа на ратификацията на Истанбулската конвенция. В нея ще участват организации, работещи за правата на жените и защитата им от насилие. Демонстрацията ще се проведе пред сградата на парламента и ще е насочена срещу народните представители и партии, които се обявиха против ратификацията.

Полицаите също ще протестират. Служителите в системата на МВР излизат на улицата с искане за по-високи заплати. Протестиращите ще отправят и послания към делегациите, пристигащи за официалното откриване на българското председателство. Очаква се този следобед премиерът Бойко Борисов да се срещне лично с представители на полицейския синдикат. Напрежението се породи от свален преди 2 дни билборд с послание на английски, обясняващо какви са заплатите на униформените у нас.

Синдикатите заподозряха автоцензура от страна на фирмата, демонтирала билборда. В отговор премиерът заяви, че полицейският протест не пречи на никого и всеки, който иска да се оплаче, ще получи билборд от предназначените за реклама на страната ни.