Президентът: Най-важният аспект на лидерството е да можеш да водиш с личен пример

Наградата на херцога на Единбург е водеща международна младежка програма за личностно развитие и постижения

Най-важният аспект на лидерството е да можеш да водиш с личен пример. Точно това е силата на програмата на Международната награда на херцога на Единбург, защото тя дава ключа към най-ценния урок - този за самоусъвършенстването. България има нужда от амбициозни млади и упорити хора. Хора с визия и вяра за бъдещето на нашето общество. Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по връчването на сребърни и бронзови значки на младежи, участвали в програмата на Международната награда на херцога на Единбург през 2017 г., която се провежда под негов патронаж, предаде прессекретарията на президента.

Държавният глава подчерта, че програмата дава възможност на хиляди млади хора от цял свят да придобиват знания, практически и социални умения и да могат да се интегрират пълноценно в съвременния напрегнат и динамичен свят. „Програмата, макар само за три години в България, има безспорен успех у нас. Вече 550 млади българи са с помощ за тяхното развитие, което спомага за преодоляване на последствията от социалното изключване от не дотам доброто образование“, отбеляза Румен Радев.

Президентът благодари на фондацията на Международната награда на херцога на Единбург и на учителите за всеотдайността, с която налагат принципите на тази програма в България и поздрави всички млади участници за смелостта и амбицията им да участват в нея. „Това е много важна стъпка във вашия живот. Съзряването е динамичен и труден период в живота на всеки млад човек и вашият избор е много важен, защото за да си лидер трябва да имаш визия за това как се представяш в твоето общество и своето място в него и да комуникираш тази своя визия с всички, които са около теб. Трябва да задаваш стандарти, да се придържаш към тях“, заяви Румен Радев в словото си пред гостите на церемонията.

Наградата на херцога на Единбург е водеща международна младежка програма за личностно развитие и постижения. Участниците в нея се състезават със самите себе си като приемат предизвикателства, доказващи им на какво са способни и до къде най-далеч могат да стигнат. В момента над 1 000 000 младежи по целия свят участват в програмата и постигат своите цели.