Правната комисия отхвърли ветото върху антикорупционния закон

Становището на президентската институция бе представено от проф. Емилия Друмева – секретар по правни въпроси на Президента

С 10 гласа „за”, 7 „против” и нито един „въздържал се”, на извънредно заседание Парламентарната правна комисия преодоля ветото на президента Румен Радев, което той наложи върху Законa за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Освен народните представители от Комисията, в дискусията участваха представители на президентската институция и Министерство на правосъдието.

Становището на президентската институция бе представено от проф. Емилия Друмева – секретар по правни въпроси на Президента. В изказването си тя подчерта, че мотивите на ветото са подготвени с внимание, отговорност и анализ на чужди практики. „Всичко това е извършвано отговорно, професионално и преди всичко – добронамерено”, заяви тя и допълни, че аргументите в мотивите на ветото са единствено юридически.

Участие в дискусията взе и зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов, който припомни, че в мотивите на указа, с който законът бе върнат, се оценяват положително изпълнените процедури по обществено обсъждане. „Тази оценка прави безспорен извода, че при подготовката на закона са обсъдени всички възникнали мнения, при условията на максимална публичност. Считаме, че са отчетени становищата както на професионалната общност, така и на гражданското общество”, коментира зам.-министърът. Според него ветото на президента е било предопределено от неговите изказвания още преди гласуването на закона на второ четене в парламента. „Корупцията е понятие, което е по-широко от престъпление. Според нас тя не административно нарушение, каквото е конфликтът на интереси. Не е и отделно престъпление, защото това се установява само и единствено от Наказателния кодекс. Това за нас е социално явление”, подчерта зам.-министър Стоянов.

В отговор на това народният представител от „БСП за България” Крум Зарков призова да бъда посочен случай, който може да бъда определен от гражданите като корупция, но за който да няма съответния престъпен състав. По думите му ветото на президента наистина е било предопределено, но не от изказванията му, а от цялостния дебат. Той се аргументира с това, че нито една държавна институция, която ще влезе в състава на новия антикорупционен орган, не е дала положително становище за законопроекта. „Това е ясно и лесно обяснимо, защото новият единен и независим антикорупционен орган всъщност, за всеки който чете добронамерено закона, не е нов. 99% от разпоредбите съществуват и сега. Органите, които се сливат, съществуват и досега”, посочи Крум Зарков.

„Колкото до независимостта на този орган – той е поставен в пълна зависимост от политическия център на страната, който е Народното събрание”, подчерта още Зарков и допълни, че с корупцията може да се бори само орган, който има разследващи правомощия. В реплика председателят на комисията и народен представител от ПГ на ГЕРБ Данаил Кирилов призова не просто да бъде критикувана философията на закона, а да се правят конкретни предложения за промяна.