Б. Сарафов: Без съмнение, убиецът от Нови Искър е Росен Ангелов

Мотивът за убийствата е смесен – емоционален, че е отхвърлен любовник, и финансов

В нас няма никакво съмнение кой е извършителят на шесторното убийство в Нови Искър. Както стана ясно на предишния брифинг, спрямо Росен Ангелов са приети процесуални действия. Това каза директорът на Националната следствена служба (НСлС) и заместник на главния прокурор по разследването Борислав Сарафов на брифинг.

"Последните дни с нарастващ интерес чета становища на експерти. Колкото повече чета, коментарите повече ме забавляват", каза Сарафов.

"На Ангелов беше повдигнато задочно обвинение, но не успяхме да го изправим пред съда, защото беше намерен мъртъв. Какви са доказателствата по отношение на авторството на смъртта му, ще ви обясним подробно", добави той.

„Едно и също оръжие е умъртвило както Кети Кюхова, така и останалите в къщата в Нови Искър. Със същото оръжие се е самоубил и Росен Ангелов. По ръцете има натривки и барутни частици, същите, които се намират и в неговото тяло. Тоест той е умъртвен със същото оръжие. На местопроизшествието са намерени и иззети дрехи с кръв – те са на Росен Ангелов а кръвта на Кети Кюхова и Неделчо. Имал съм малко дела, по които доказателствата са били толкова обилни и красноречиви. За нас несъмнено Росен Ангелов е извършител на шесторното убийство“, каза Борислав Сарафов.

"На 7 януари бе открит трупът в Луково. Бе извършен оглед на трупа и самата постройка и бе назначена експертиза на тялото", заяви прокурор Наталия Николова по повод на убийството в Нови Искър по времена брифинг.

„При аутопсията е установено, че входната рана е в слепоочната област. Смъртта е настъпила бързо и е била неизбежна. Смъртта е от края на трето-четвърто денонощие, т.е. той се е самоубил в петък – 5 януари“, каза прокурорът.

„При комплексната оценка, а именно положението на тялото и ръката на Ангелов, заедно с допълнително поставения елемент и направлението на изстрела, показват, че Ангелов е могъл да възпроизведе изстрел със собствената си ръка“, каза тя.

"По долните крайници има едно нараняване, което е с много голяма давност – 10-15 дни. В тялото му не се доказва наличие на етилов алкохол. Не се доказва наличие на морфин, метаамфетамин, метадон и каквито и да е упойващи вещества“, каза Николова.

„Последното му влизане в интернет е от четвърти. Гледал е изключително гнусни сайтове за детско порно“, добави Сарафов.

"Мотивът за убийствата е смесен – емоционален, че е отхвърлен любовник, и финансов. Кети се е занимавала с почистване на домове на заможни хора. Някои от тези домове Росен Ангелов е искал да ограби. Искал е от Кети да му предостави достъп с ключ и код за алармената система до домовете. Това е била причината за разрива. Тогава Кети е разбрала, че любовта му не е била съвсем безкористна и сърдечна. Това всъщност е била една от истинските причини той да я затрие от лицето на земята. За връзката й са знаели всички роднини, това е била причината да затрие всички, които са знаели за това", разказа Борислав Сарафов.

"Заинтересовани са тези хора от разкриването на убийството й. Това са хората, които той е сметнал, че трябва да заличи, допълни той. ДНК-анализът е неопровержимо доказателство, че някой е автор на едно престъпление. Още през август 2007 г. Росен Ангелов има полицейска регистрация и от него е взет както дактилоскопен материал, така и ДНК материал. Веднага след заключението по ДНК анализа нямахме съмнение, че става дума за Росен Ангелов. ДНК-материал от него има в базата данни на НИКК", допълни Сарафов.

„Действията на Росен Ангелов – тежък социопат, не бихме могли да вникнем в емоционалните му мотиви за тях. Никой нормален човек няма да убие просто така 6 души. Хронологично първо е убийството на Кети“, добави шефът на следствието.