БАБХ открива електронна регистрация на пробите за мляко

Въвеждането на данни за взетите проби ще става чрез мобилно приложение

От 22 януари 2018 г. започна електронна регистрация на пробите за мляко. Началото на "Модул мляко" като част от Интегрираната Информационна Система ВетИС на БАБХ е в изпълнение на схемата за тестване на качеството на суровото краве мляко, заявиха от Българската агенция за безопасност на храните.

Задължителните проби за всеки месец, считано от 22 януари 2018 г. ще трябва да се регистрират посредством мобилното приложение на "Модул мляко".

Пробите за мляко при самоконтрола ще могат да се вземат от всяко лице, на което е издадено удостоверение за преминато обучение с участието на БАБХ. Човекът трябва да е вписан в списъка на обучените пробовземачи, публикуван на интернет страницата на БАБХ, уточниха от агенцията.

Въвеждането на данни за взетите проби ще става чрез мобилно приложение "Проби мляко" за работа с мобилно устройство. Това приложение е разработено и заплатено от БАБХ и е безплатно за ползване от страна на пробовземачите.

За работа с "Модул мляко", всеки пробовземач следва да си осигури самостоятелно за своя сметка мобилно устройство, което е добре да бъде с екран не по-малко от 8" и RAM памет минимум 2GB или повече. Задължително е да има GPS устройство, камера за разчитане на баркод и QR-код с препоръчителна резолюция 8 МР или повече.

Изискваната версия за писане върху тъч скрийна на таблета е AnyPen или равнозначна, необходима е и версия на операционната система - Android 5.0 или по-нова. Необходимото време на работа на батерията - най-малко 8 часа активно ползване и мобилен интернет.

От агенцията информират и за документите, които трябва да подаде човекът, който иска да взема пробите за млякото. За да има потребителско име и парола до ВетИС на БАБХ пробовземачът, както наричат от БАБХ фермерите или хората, които ще вземат пробите на млякото, трябва да подадат Заявление за достъп до ИИС на БАБХ (по образец на БАБХ) и Декларация за поверителност, която също е по образец на БАБХ. Документите се подават до директора на съответната (по местоживеене) Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ).

В заявката трябва да е описан номера на удостоверение за преминато обучение за пробовземач на сурово мляко, както и номера на удостоверение за администратор на лични данни, издадено от Комисията за защита на лични данни или входящ номер на заявление за администратор на лични данни.

Посочените данни ще се проверяват за валидност преди предоставяне на достъп до ВетИС и мобилното приложение.