Цанчев: Председателството е възможност да покажем различно лице на България

Той определи започналото председателство като предизвикателство и възможност

Председателството на Съвета на ЕС е възможност да покажем различно лице на България. Това заяви ръководителят на Постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел посланик Димитър Цанчев на среща с кореспонденти.

Той определи започналото председателство като предизвикателство и възможност. "Очакванията са високи и вярвам, че ще отговорим по възможно най-добрия начин, отдавна се подготвяме", добави посланикът. По неговите думи европейските фондове са допринесли за видими промени в нашата страна. Цанчев отбеляза, че България пази външните граници на ЕС, макар да не е приета в Шенген, както и че има стабилен лев заради валутния борд.

"В България различните вероизповедания от векове съжителстват мирно", посочи посланикът. Той открои приоритетите на председателството, включително по отношение на Западните Балкани, но отбеляза, че нашата страна не би искала да предизвиква нереалистични очаквания у държавите в региона.

В отговор на въпроси посланик Цанчев заяви, че очаква Русия да бъде предвидима и да не оказва намеса в други държави. Той поясни, че пълното прилагане на споразуменията от Минск е важно условие за преразглеждането на санкциите, наложени от ЕС на Москва. "Ако в Съвета има единодушие и се изпълнят условията, готови сме да работим за подобряване на отношенията, включително с отпадане на санкциите, добави той. Засега няма планирано посещение на руския президент Владимир Путин в България", допълни той.

Цанчев уточни, че през февруари е първата възможност Съветът на ЕС да обсъди предложението на Европейската комисия за лишаване на Полша от право на глас. До края на януари посланикът очаква да бъдат изготвени насоките за преговорите за преходния период след напускането на Великобритания, а до март – за бъдещите отношения с Лондон. Той изрази надежда преговорите по промените в регламента от Дъблин да напреднат до юни и обеща председателството да направи всичко по силите си за постигането на единодушие.

"Турция е важен партньор за ЕС и за България, най-голямата държава между ЕС и Близкия изток. Трябва да положим усилия за подобряване на отношенията. Вярваме, че добрите двустранни връзки на София с Анкара, основани на общата история, могат да бъдат много полезни", посочи посланикът.

Цанчев поясни, че няколко държави от ЕС засега са сдържани за разширяването на Шенген с България и Румъния. Той изрази надеждата усилията, които България полага за защита на външните граници, за бъдат добре оценени. "Когато това решение бъде взето, Шенген ще бъде по-силен и единен", заяви посланик Цанчев.