Бюджет 2018 – инвестиции в образование, индустриални зони и социални центрове

Архив Бургас

08-01-2018, 15:18

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обсъдиха проекто-бюджета на община Шабла за 2018 г.

Продължава и надгражда тенденцията за инвестиции в образованието, доизграждането на инфраструктура

Днес кметът Димитър Николов и заместниците му представиха пред журналисти рамката на Проектобюджет 2018, който предстои да бъде гласуван от местния парламент. Той е балансиран и направен така, че да обезпечава всички сфери, дейности и социални групи, за които е отговорна Община Бургас.

Бюджет 2018 продължава и надгражда тенденцията за инвестиции в образованието, доизграждането на инфраструктура в съществуващите и новите индустриални зони на Бургас и грижа за социално уязвимите наши съграждани.

Макрорамката на проектобюджет 2018 е 248 671 410 лв.

Капиталовата програма е в размер на 62 101 655 лв.

Три нови детски градини ще бъдат разкрити през тази година, като две от тях ще поемат по 120 деца, а едната ще е един от най-иновитавните проекти  страната, тази в Меден рудник. 

Предсто ида бъдат изградени и нови училища. Първото професионално училище за програмисти, което ще е с интензивно изучаване на английски и немски език и ще подготвя специалисти в професионално направление "Компютърни науки", професия "Програмист", специалности "Системен програмист" и "Приложен програмист" със срок на обучение 5 години с прием след завършен седми клас. В учебните програми да бъде заложено учениците да придобият знания и умения за обектно ориентирано програмиране, в области като разработване на софтуер и уеб дизайн, технология на програмирането, системи за управление на бази данни, интернет програмиране. Два са и важните акцета при висшие училища. Още от тази година в града ще се открият исторически факултети - единият е на НХА, а другият е медицинският. 

През 2018 г. акцент ще бъде осигуряване на довеждаща инфраструктура до индустриални терени със заявени инвестиционни намерения и привличане на нови производства.  От тази година Общината предоставя допълнителни стимули за сертифицирани инвеститори. Освен бързо административно обслужване, те ще заплащат и намалени такси за  всички технически услуги.