Г. Димов: Не трябва да забравяме кой управлява в Турция

Реджеп Ердоган се самопокани в София

В изказването си в Истанбул вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган реално се самопокани в София да дойде за откриването на централната джамия в София „Баня башъ”. Това каза в ефира на БиТВ Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин.

"Бъдете сигурни, че това ще се случи по време на европредседателството", убеден е той.

Във връзка с думите на Ердоган бившият консул коментира също, че голяма част от джамиите у нас са реставрирани.

Бившият ни консул в Одрин попита и защо църквата „Св. Стефан” не е открита на 27 декември, Стефановден.

„Символът беше 5 януари - срещата на Ердоган с Макрон, и 6 януари – срещата на турския външен министър с германския външен министър. Преди тези срещи у нас имаше силни туркофили, които говореха, че Турция непременно трябва да влезе в ЕС. След тези срещи нашият премиер какво каза? Нещо да сте чули за членство на Турция в ЕС? Той говори и ние ще продължим да говорим за диалога, но не за членство”, каза Георги Димов.

„Брюксел, и въобще ние, категорично не можем да си затваряме очите пред пропуските пред върховенството на закона и неспазването на основни човешки права в Турция. Това няма как да го преглътнем”, категоричен беше той.

„Не трябва да забравяме кой управлява в Турция – в момента на власт е ислямисткият национализъм”, каза още Георди Димов.

Според Димов ремонтът на Желязната църква в Истанбул е заслуга на дългогодишната работа на поредица български дипломати. Той припомни, че това е третото подобно откриване и преосвещаване на наша църква в Турция – първите две са били през 2004 г. в Одрин на Гергьовден и през 2008 г. също в Одрин.