НАСА: Озоновата дупка се е свила и ще изчезне до 2060 г.

Има 20% намаляване на нивата на хлора в земната атмосфера, в сравнение с 2005 г.

Озоновата дупка се сви и в атмосферата има много по-малко хлор, отколкото през 2005 г., съобщи в. "Индипендънт, позовавайки се на изследване на НАСА.

Спътникови снимки от миналата година показват, че озоновата дупка е започнала да се затваря и напълно ще изчезне до 2060 г.

Досега не беше ясно дали намаляването на озоновата дупка е пряк резултат от Протокола от Монреал, подписан от всички държави в света през 1985 г. С него бяха забранени хлорофлуоровъглеродите, изчерпващи озона от земната атмосфера.

Дългосрочни спътникови наблюдения на НАСА сега показаха 20-процентно намаляване на нивата на хлора в земната атмосфера, в сравнение с 2005 г. Това е първото доказателство, че обединените действия в световен мащаб имат огромно въздействие върху планетата ни.

Учените от космическия център "Годард" за първи път са използвали измервания на химическия състав в озоновата дупка, за да потвърдят не само че изчерпването на озона намалява, но и че това се дължи на спада на хлорофлуоровъглеродите, съобщава БТА, цитира Нова Телевизия.

Озонът е безцветна комбинация от три кислородни атома. Високо в атмосферата - на 11 до 40 км над Земята), той предпазва повърхността от ултравиолетовите лъчи, които предизвикват рак и увреждат посевите.

Хлорофлуоровъглеродите се използваха в аерозолите, хладилниците, климатиците, опаковъчните материали. Те са толкова вредни, защото се издигат до стратосферата, където ултравиолетовата светлина от Слънцето ги разгражда и се освобождава хлор, а той унищожава озоновите молекули.

НАСА наблюдава постоянно озоновата дупка със спътника "Аура" от 2005 г.