С 30 000 са намалели медицинските сестри у нас

Почти половината от тях обаче са в пенсионна и предпенсионна възраст

С 30 000 са намалели медицинските сестри у нас през последните 2 години. Данните са на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Според тях в момента у нас работят малко над 26 000 сестри. Почти половината от тях обаче са в пенсионна и предпенсионна възраст, предаде БНТ.

В извънболничната помощ недостигат 11 000 сестри, а в болниците дефицитът е близо три пъти по-голям. За последните 20 години акушерките са намалели наполовина.

През миналата година здравното министерство е издало 10 удостоверения за работа в чужбина на медицински сестри. Според изискванията на Световната здравна организация за Европейския регион на всеки 100 000 души трябва да има по 740 сестри и акушерки, у нас се падат по 485. Средната възраст на медицинските сестри у нас е 58 години.

"В рамките на близките 5 до 10 години ние ще останем без този персонал. Това ще доведе до влошено качество на грижите. Една сестра работи на 2-три места, за да може да скалъпи някакъв бюджет, за да изхрани семейството, децата.", казва Петя Найденова - зам.-председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Средната заплата на сестрите е около 600 лева. Съсловната организация настоява за среща със здравния министър и иска стартовите възнаграждения да се увеличат на 1500 лева.