Даниел Ангелов : Постоянно трябва да се надгражда

Постигнатите резултати трябва да ни мотивират

В рамките на един месец Даниел Ангелов беше треньор на трима български тенисисти до 14-годишна възраст на поредица турнири в САЩ, сред които "Eddie Herr" и "Orange Bowl". Това бяха Пьотр Нестеров TK "Черно море Елит " ( Варна), Дария Радулова ТК "Августа Траяна" (Стара Загора) и Радина Терзийска ТК "Виа Тенис Стар" (София).

Радулова постигна страхотен успех с третото си място на "Orange Bowl" - световно индивидуално първенство за юноши и девойки. Това международно състезание е сред най-силните в света за възрастовите групи от 12 до 18 г. Даниел Ангелов даде специално интервю за сайта на БФТенис в което разказа за едномесечния престои в САЩ, за постигнатото през изминалата година и бъдещите си планове.

- Какви са впечатленията ти от това, което постигнаха нашите тенисисти в Америка?

- Това е едно малко по-необичайно преживяване. По принцип се пътува за седмица или най-много две, а сега бяхме заедно точно един месец. Резултатите се налице. Като цяло смятам, че тези резултати трябва да ни мотивират още повече да работим по усърдно, за да успеем да надграждаме над тях.

- Каква е комуникацията със състезателите за толкова голям период?

- Това е много време, в което те са без своите родители. Бяхме само аз като треньор и тези три деца. В толкова голям период от време трябва да бъда родител, възпитател, организатор, лекар, психололог и физиотерапевт. Треньора трябва да изпълнява много функции при едно такова пътуване. Със сигурност задачата не е лесна. Преминахме през много ситуации от всякакво естество и положителни и негативни. Все пак всичко е добре, когато свършва добре.



- Дария стигна до третото място на "Orange Bowl". Преди това тя беше много близо до това да отстрани първата поставена на "Eddie Herr".  Какъв е коментара ти за нейното представяне във всичките турнири?

- На "Eddie Herr" Радулова загуби, след като имаше три мачбола срещу първата поставена. Смятам, че за нашите стандарти това е един голям успех и той трябва да бъде зачетен във всеки един аспект. Много е важно от тук Дария да остане здраво стъпила на земята и да направи сериозен анализ на тези 30 дни. Да види къде има да още работи и какво трябва да усъвършенства. Това трябва да и помогне да израства още повече като тенисистка. Успехът на "Orange Bowl" трябва още повече да я мотивира.

 - Изпращаш една много интересна година с участие на европейско и световно първенство с девойките до 14 години. Кое беше най-впечатляващото за теб през последните 12 месеца?

- За мен всички състезания бяха важни. Световното отборно първенство е доста специално за мен, защото за първи път бях национален треньор на топ отборното състезание за годината. Нищо от това нямаше да може да случи, ако не беше подкрепата и доверието от страна на БФТенис което ми беше гласувано и за което искам да изкажа своите големи благодарности. Надявам и се през тази година да продължаваме да работим съвместно все по-добре.


- До колко ти помогна участието в Световната треньорска конференция?

- Това е един страхотен опит за мен. Едно от най-ценните неща беше, че имах възможност да бъда много близо до Мери Пиърс почти през цялото време на конференцията. Да чуя от първа ръка опита на една много успяла тенисистка от близкото минало. Успях да се срещна и да се запозная с много от водещите треньори в световния тенис. Мога да кажа, че това, което имаше българският тенис през изминалата година в лицето на тази конференция, е нещо невероятно.

- Какви са приоритетите ти за тази година?

- Първо искам да си направя лично за мен една ретроспекция. Да направя така нещата, че през тази година да успея на надградя.

- Какво си пожелаваш за новата година?

- Да бъда постоянен и целенасочен.