В. Симеонов: Протестите имат чисто икономическа причина - bulgaria.utre.bg

В. Симеонов: Протестите имат чисто икономическа причина

05 януари 2018, 09:32 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    bgonair.bg/кадър

Не може да изтъкнеш аргумент "заплатите в региона падат", което не е истина

Набедени еколози, които са на хранилка на конкурентни курорти на чужди държави, протестират срещу изграждането на втори кабинков лифт в Банско. Това мнение изрази категорично вицепремиерът Валери Симеонов пред България он еър.

Вчера в 10 града у нас се проведоха поредни протести срещу предвиденото от правителството ново съоръжение в курортния град, но в същото време се състоя и контрапротест. Според Симеонов протестите на природозащитниците са платени от чужди държави, които имат интерес "да се провокира непрекъснато оспорване на нови инвестиционни проекти в България".

"Протестите имат чисто икономическа причина. Те са финансирани с външни средства. Нямам доказателства, защото не съм заснел фактурите, а и такива плащания не се извършват в България", коментира той.

Валери Симеонов добави, че в протестите съвсем не на място участват и политически партии. "Колегите от "Да, България", ДСБ и БЗНС можеше да си спестят това участие - рано е още за избори. Такива не се задават, за да се започва кампания", настоя той и поясни, че изброените политически формации се обозначават с протестите в защита на парк "Пирин".

"Третата група са младите хора, които се увличат по лесно разбираеми и повърхностни лозунги", каза още вицепремиерът.

"В концесионната територия няма вековни гори! Те са обособени в биорезервати, които са ясно обозначени", отсече Валери Симеонов и определи твърденията на природозащитниците като лъжливи и нелогични.

"Не може да изтъкнеш аргумент "заплатите в региона падат", което не е истина. Какво печели концесионерът от втория лифт? Нищо! В момента хиляди ски туристи си плащат карта за лифт и чакат между час и половина и 3 часа. Когато се пусне вторият лифт, ще чакат час и половина, но цената ще бъде същата", смята вицепремиерът.

Един от тримата лидери на "Обединени патриоти" заяви, че е имал сериозен разговор по темата с премиера Борисов, като двамата били с обща позиция за Банско и другите ски курорти у нас. Симеонов увери, че коалицията е стабилна. "Ще има проблеми и занапред, въпросът е да се намира диалог", уточни той.

Вицепремиерът коментира и евентуалното приемане на Истанбулската конвенция, която разбуни духовете и разгневи Патриотите. "Отговорно сме заели позиция, че в нея има капани - определени членове, които няма как да приемем", посочи Симеонов.

По думите му един от тези капани е дефиницията за пол. "Всички останали текстове са добри, най-вече срещу насилието над жени", смята той.

Валери Симеонов изрази увереност, че жестокото шесторно убийство в Нови Искър ще бъде разкрито. Припомняме, че в момента полицията издирва 56-годишния Росен Ангелов за кървавата баня в новогодишната нощ. "Прекалено тежко е престъплението, прекалено много улики са оставени, доверявам се на полицията. В българското общество се насажда прекалено много паника и страх. Не трябва да се втренчваме прекалено много в негативните събития, защото ги има навсякъде", коментира вицепремиерът.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета