Енергийни експерти: Има изкривяване на свoбодния пазар на ток

Общество

05-01-2018, 09:06

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Енергийни експерти: България има потенциала да ползва по-чиста енергия

Най-засегнати от вероятното поскъпване на цената на тока за бизнеса са енергоинтензивните производства

Има изкривяване на свободния пазар на ток. Около това мнение се обединиха енергийните експерти в "Денят започва" по БНТ Атанас Тасев и Константин Стаменов.

"Елементарното обяснение е конюнктура. Сега имаме некласически либерализиран пазар. Той все още не е достатъчно ликвиден, при което голяма част от дребните търговци, които влязоха в пазара с ниска цена, не успяха да издържат. Защото основният проблем е балансирането на електроенергията. Трябва да се научим да живеем в условията на пазар", коментира Тасев.

Според Константин Стаменов проблемът се дължи на това, че няма достатъчно конкуренция от страна на производството на електроенергията. "След като няма достатъчно конкуренция естествено, че могат да се получат изкривявания. Пазарът не е подреден, не е достатъчно либерализиран, не достатъчно ликвиден, не е достатъчно контролиран. Миналата година имаше сделки за 100 млн. лева в рамките на 17 секунди при непазарни цени. И се оказа, че няма механизъм, по който да бъдат санкционирани участниците в тези сделки.", каза председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Според Стаменов трябва да се подреди пазара, да се довършат реформите, трябва да има прогнозируемост. Не може цялата икономика да зависи от един пазар, който не е подреден и не е прозрачен.

Най-засегнати от вероятното поскъпване на цената на тока за бизнеса са енергоинтензивните производства.