Я. Тасева: Защо един директор ще пази 7 години есемеси

Хора с болни деца са търсили човешко отношение

Скандалът с приема в детските градини в София се разраства. Вчера пред bTV уволнената директорка на 164-та детска градина „Зорница” в кв. „Горна баня” Мариана Иванова показа есемеси от районнен кмет и от експерти на Столичната община. От общината контрираха, че тези есемеси не доказват никакъв натиск.

"С този театър бившата директорка омаскарява образователната система и то неоснователо", обяви в ефира на БиТВ Янка Такева, председател на Съюза на българските учители. Тя попита защо един директор ще пази 7 години есемеси и ще ги прехвърля от един телефон на друг (показаните есемеси бяха от последната година).

Според Такева става въпрос за това, че хора с болни деца са търсили човешко отношение.

По думите на Васил Николов, председател на Националната инициатива за качествена и иновативна образователна система, схемата с есемесите за прием „по втория начин” е обществена тайна.

„Приветстваме, че в детската градина се извърши проверка, установени бяха нарушения. Дали има есемеси или не, директорката е участвала в тази схема, нормално е да бъде уволнена”, коментира още Николов.

От неговата организация настояват подобни проверки да бъдат извършени във всички детски градини и да се види колко деца са приети извън електронната система.

"Искаме проверки, защото сега има едни обществени съвети към градините, които са казионни и обслужват интересите на директорките", каза представителят на родителите.